characters characters

10 sfaturi de parenting de la o mama cu 10 ani de experienta

Ce inveti dupa 10 ani de experienta de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 septembrie 2015    |   1038 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

mama si fiica
Jurnalista si scriitoare, Viv Groskop vorbeste la sarbatorirea a 10 ani de cand este parinte, despre ce inseamna sa fii mama, sa fii parinte, sa fii prieten al copilului.

Intr-un articol publicat in The Guardian, Viv impartaseste cu cititorii o decada de experiente ca parinte, momentele cele mai grele prin care a trecut, dar si recomandarile pe care le ofera cititorilor parinti.

1. Nu te invinovati prea mult.

Fie ca ti se pare ca petreci prea putin timp cu copilul tau, fie ca simti ca ar trebui sa faci mai mult pentru el, sentimentul de vinovatie apare aproape inevitabil in viata de parinte.

„A fi parinte e meseria cea mai privilegiata si cea mai plina de responsabilitati din intregul univers. Daca incurci lucrurile, poti da peste cap viata unei persoane. Gandeste-te intotdeauna la cat de multe lucruri ai putea sa faci in timpul pe care il petreci invinovatindu-te si simtindu-te nelalocul tau”, sfatuieste Viv.


2. Aminteste-ti varsta copilului tau.

Copiii cresc mai repede decat ne-am astepta si deseori suntem tentati sa ii tratam ca si cum ar fi mai mici decat sunt. Tine pasul cu schimbarile prin care trece copilul tau: hobby-uri, aspect fizic, relatii sociale, preocupari si abilitati noi.

3. Evita sa incerci sa fii prietenul copilului tau.

Asta nu inseamna ca trebuie sa fii dusmanul lui. Este dificil sa fii considerat un prieten de catre copil, atunci cand rolul tau este sa il indrumi, uneori sa ii spui adevaruri neplacute sau sa impui limite. Relatia parinte-copil este diferita de cea de prietenie, desi apropierea, increderea si afectiunea sunt elemente pe care acestea le au in comun.

4. Nu fi mama sau tata. Fii parinte.

„Mi-a luat mult timp pana sa inteleg asta. Exista multe lucruri pe care doar mamele sau doar tatii le pot face, insa lucrurile care se petrec cel mai des intre tine si copil tin de a fi parinte, nu de a fi mama sau tata.”, dezvaluie jurnalista.

5. Evita sa lupti pentru rolul de parinte principal.

Cele mai fericite familii sunt cele in care fiecare parinte stie care ii sunt rolurile. De cele mai multe ori, este imposibil sa imparti totul exact pe jumatate (responsabilitati, timpul petrecut cu copiii) si de multe ori aceasta incercare vine cu resentimente si furie.
Este mai benefic pentru toti sa va impartiti responsabilitatile asa cum este mai convenabil pentru fiecare (chiar daca nu in mod egal) si sa stiti ce are fiecare parinte de facut.

6. Ceilalti nu stiu nimic (sau stiu cate ceva, dar nu totul).
Desi uneori s-ar putea sa ai impresia ca altii stiu mai multe, aminteste-ti ca nimeni nu iti cunoaste copilul la fel de bine precum il cunosti tu. „Fii deschis sa asculti sfaturile altor parinti, incearca sa pui in practica ce crezi ca ti se potriveste si renunta la ce nu ti se potriveste. Ceea ce functioneaza intr-o familie nu e sigur ca va functiona si in a ta. Asculta totul, cantareste tot, cauta sa testezi si ia aminte la experienta proprie.”, spune Viv.

7. Cum iti asterni, asa dormi. Acum poti sa te intinzi si pune-ti un zambet pe fata.

Multi parinti se simt obligati sa faca mai mult pentru copiii lor decat fac deja. Daca simti ca ar trebui sa faci unele lucruri, dar nu vrei sa le faci, poti gasi solutii alternative. Nu este nevoie sa iti sacrifici mereu nevoile si dorintele pentru copilul tau.

„Ai copii deja. Nu ii mai poti trimite inapoi. Tu iti alegi viata pe care o traiesti. Fa-o sa functioneze astfel incat sa nu ajungi sa clocotesti mai tarziu in ura si furie. Cand lucrurile nu merg, cauta o solutie.”, spune jurnalista.

8. Apreciaza somnul.

„De cate ori dormim pana cand...? e cea mai buna intrebare pentru a-i invata pe ceilalti sa valorizeze viata”, crede Viv.

9. Ziua de astazi nu se mai intoarce.

„Copiii, in special cei mici, traiesc exclusiv momentul prezent, iar daca nu te poti alatura lor in aceasta traire, nu poti spune ca ai petrecut timp alaturi de ei. ”, sustine scriitoarea.

10. Adolescenta este un univers paralel

„Sunt in continuare fascinata de ochii incercanati si terifiati ai parintilor de adolescenti care se uita la copiii mei sub 10 ani si imi spun: Bucura-te de perioada asta. Habar nu ai ce urmeaza." Poti insa sa te informezi cu privire la adolescenta si miturile despre ea, pentru a fi cat mai pregatit pentru aceasta perioada.

Te invitam sa completezi si tu lista de recomandari. Tu ce sfaturi ai da altor parinti in urma experientei tale de parinte?


Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/mateusd/14116671572/


Sursa: TheGuardian.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe