characters characters

Cum il inveti pe copil sa gandeasca independent?

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 octombrie 2013    |   2892 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Multe dintre rationamentele noastre sunt influentate de parerile sau rationamentele altor oameni, care se exprima prin diverse modalitati (carti, presa scrisa, televiziune). Pentru ca nu ne punem mereu intrebari cu privire la sursa propriilor noastre ganduri, nu ne dam seama de acest lucru cand este vorba de noi, dar recunoastem fenomenul cand il vedem la alti oameni – de exemplu, cand dam vina pe influenta prietenilor atunci cand copilul intra intr-o situatie dificila sau are un comportament nepotrivit. Cum il inveti pe copil sa gandeasca independent?

De ce este importanta gandirea independenta?

-    Permite saltul catre performanta;
-    Este esentiala pentru inventii, descoperiri si creativitate;
-    Ii ajuta pe copii sa experimenteze situatii noi fara a trai frica de esec sau anxietatea de orice natura;
-    Faciliteaza procesul de luare de decizii si de rezolvare a situatiilor.

Cum dezvoltam gandirea independenta la copii?

1. Deconecteaza-l de sursele specifice gandirii conventionale. Atunci cand nu are idee despre ce ar trebui sa faca sau cum ar trebui sa arate un proiect pe care e nevoit sa il realizeze, propune-i sa gandeasca singur inainte de a cauta idei pe site-uri, la televizor sau in carti. Asta inseamna sa reduci si tu ca parinte consumul de media pe care il are copilul tau zi de zi.

2. Incurajeaza-l sa aduca argumente atunci cand nu este de acord cu tine in anumite privinte. In loc sa il etichetezi ca obraznic sau neascultator atunci cand isi maniefsta nemultumirea, cere-i sa argumenteze logic propria parere.

3. Cand iti cere sfatul in legatura cu o problema, intreaba-l mai intai ce crede el ca ar trebui sa faca. De asemenea, adreseaza-i intrebari care sa il ajute sa priveasca situatia obiectiv si sa o inteleaga corect, pentru a gasi singur solutii.

4. Adu o schimbare. Daca pana acum copilul tau mergea la sfarsit de saptamana in acelasi loc, daca juca aceleasi jocuri ori practica acelasi sport in fiecare saptamana, fa o schimbare. Surprinde-l si vei fi surprins si tu de buna dispozitie pe care el o va manifesta. Chiar daca nu e usor de la inceput sa faci lucrurile altfel decat cum te-ai obisnuit, vei vedea ca starea de bine a copilului tau se va schimba. Cui nu ii place sa i se intample lucruri noi in viata si sa iasa din rutina?

5. Invata-l sa puna la indoiala informatiile si opiniile primite din surse exterioare.
Obisnuieste-l sa verifice informatiile (mai ales cele gasite pe internet) si sa filtreze prin propria gandire opiniile celor cu care vine in contact.

6. Formeaza-i abilitatea de a purta o discutie in contradictoriu. De multe ori, copiii, dar si adultii, ezita sa isi exprime o parere diferita fata de a majoritatii pentru ca nu sunt pregatiti sa aduca argumente contradictorii. Pentru ca o astfel de situatie poate fi un prilej de a fi atacat, criticat, respins sau ignorat. 

Incurajandu-l sa gandeasca independent, il vei ajuta sa obtina o cunoastere de sine mai buna, sa fie mai constient de propria valoare, iar sansele de a lua decizii mai bune vor creste considerabil. Tu cum incurajezi gandirea independenta la copilul tau?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe