characters characters

Zgomotul de fundal si eficienta lecturii

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 ianuarie 2020    |   1698 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

zgomotul de fundal si eficienta lecturii
Cat de multe informatii reuseste un copil sa retina daca citeste in timp ce pe fundal se aude muzica sau alte zgomote? Desi unii copii spun ca nu pot sa invete daca nu folosesc muzica, exista studii  care arata ca aceasta poate afecta negative intelegerea a ceea ce citesc elevii. 

Citeste si:

Lectura eficienta. Cum il ajuti pe copil sa citeasca pentru a retine

Strategii de lectura. Cum pot copiii sa inteleaga mai bine un text


De ce nu e bine pentru copii si adolescenti sa invete cu muzica pe fundal

Desi multi copii si adolescenti spun ca televizorul aprins sau muzica in surdina ii ajuta sa isi faca temele mai bine sau sa invete mai eficient, studiile arata ca acestea afecteaza capacitatea de concentrare a atentiei, mai ales la copii. Copiii sunt mai vulnerabili cand vine vorba de zgomotul de fundal pentru ca inca nu si-au automatizat mecanismele de concentrare a atentiei si pot fi distrasi mai usor de la ceea ce fac. Zgomotul de fundal afecteaza capacitatea copiilor de a intelege un discurs pe care il asculta, dar si capacitatea de a-si aminti informatii vizuale (de exemplu, capacitatea de a recunoaste imagini vazute anterior).


De asemenea, cand vine vorba de intelegerea unui text citit, muzica, mai ales daca este insotita de versuri, afecteaza in mod semnficativ rezultatele copiilor.


Pe de alta parte, muzica ajuta la cresterea performantei sportive si genereaza emotii pozitive – de aceea, de exemplu, alergam mai mult daca ascultam muzica decat daca nu ascultam. Tot datorita faptului ca genereaza emotii pozitive, muzica poate stimula creativitatea si imaginatia, de aceea poate avea un efect pozitiv atunci cand copilul are de realizat un proiect creativ sau artistic.


Cum poti ajuta un copil sa inteleaga mai bine ce citeste?


Incurajeaza-l pe copil sa citeasca in liniste atunci cand trebuie sa invete si sa retina cat mai mult din ceea ce citeste.
Formandu-i acest obicei (de a citi si invata in liniste) inca de la cele mai mici varste, il ajuti sa isi formeze o buna capacitate de concentrare a atentiei.
Lasa-l sa asculte muzica atunci cand citeste in timpul liber, daca asta prefera.


Copiii care citesc de placere, vor citi mai mult si vor retine mai bine decat copiii care sunt obligati sa citeasca.
De aceea, promoveaza cititul in familia ta, prezinta-l ca pe o activitate distractiva si orienteaza-l pe copil catre carti despre subiecte care il intereseaza.


Fisele de lectura sau jurnalul lecturii pot fi instrumente utile care sa il ajuta pe copil sa inteleaga si sa retina mai usor informatiile citite.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe