characters characters

Vandalismul scolar

Propus de: Echipa Intuitext   |   06 noiembrie 2009    |   6143 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Vandalismul scolar poate fi inteles prin acte de violenta specifice, orientate catre bunuri, obiecte sau proprietati. Apare in mod frecvent la adolescentii de sex masculin, proveniti din straturi sociale defavorizate si care traiesc in orasele mari ale tarii. Semnificatiile vandalismului scolar vizeaza in majoritatea cazurilor reactii de protest, dorinta de a scapa de plictiseala, sau un act de razbunare datorat unei situatii in care adolescentul a fost nedreptatit de catre autoritatile scolare.

 

Majoritatea celor ce savarsesc acte de vandalism au drept numitor comun: un nivel scazut de autocontrol, o stima de sine redusa si o lipsa de toleranta la frustrare. Organizatia Mondiala a Sanatatii impreuna cu Asociatia Mondiala de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, a realizat in 2002 o lucrare cu titlul: “Violenta scolara: epidemiologie, istoric, preventie” (Publicata in American Education Research Journal, cercetarea este realizata de Akiba M. si colaboratorii sai , iar titlul original este "Student victimization: National and school system effects on school violence in 37 nations".).


Datele releva urmatoarele:
  • Romania se afla pe primul loc intre 37 tari din lume in ceea ce priveste numarul de profesori care au raportat acte de violenta ale elevilor in timpul orelor.
  • In Romania 70% dintre tineri se tem sa se duca la ore din cauza actelor de huliganism, care, conform statisticilor, se petrec cel putin o data pe saptamana.
(click aici pentru mai multe detaliil )

Vandalismul scolar este un fenomen raspandit in intreaga lume, in unele tari avand cote mai mari decat in altele. Se pare ca fenomenul nu este legat de rata criminalitatii, a divorturilor sau de procentul minoritatilor etnice. Dar, aceste situatii sunt in legatura directa cu indicatori sociali precum: probleme economice, varsta, calitatea sistemului de invatamant etc. Profilul psihologic al victimelor arata ca acestea sunt in general tinerii anxiosi, persoanele sensibile, tacute, care nu se implica foarte mult in avtivitatile scolare, nu-si doresc popularitate ci mai degraba sa treaca nevazuti.  

Ce solutii am putea identifica?

  • O colaborare mai stransa intre consilierul scolar- profesori- parinti- copii.
  • Asigurarea pazei in incinta scolii de catre firme de paza particulare.
  • Activitati de prevenire a violentei si vandalismului scolar inca de la cele mai mici varste. Acest lucru inseamna o colaborare mai stransa intre autoritatile publice si institutiile scolare.
  • Punerea in practica a unor proiecte la nivelul comunitatii pentru informarea populatiei referitor la impactul vandalismului scolar asupra intregii comunitati. Acest lucru inseamna ca pot exista efecte negative la nivelul adultilor (vor evita tinerii considerati “huligani”, iar acestia din urma vor trai sentimentul stigmatizarii, al discriminarii). De asemenea, influente negative din partea grupului de vandalisti pot sa apara si asupra copiilor mai mici. Faima dobandita in acest fel, ii va determina pe cei din clase mai mici sa-si doreasca sa devina si ei la fel de populari.
  • Ca parinte ar fi bine sa oferi incredere si ajutor copilului tau de fiecare cand simti ca acesta are nevoie. Incearca sa construiesti o relatie de comunicare permanenta intre voi si o supraveghere indeaproape, dar fara ca el sa se simta urmarit.
  • Inscrie-ti copilul la diverse cluburi adresate varstei sale. Baietii prefera in general cluburile sportive: box, karate, inot etc. Evita tentatia de a-l inscrie in domeniul in care tie ti-ar fi placut sa excelezi. Respecta-i dorinta si alegerea. Niciodata nu va face cu placere o activitate daca este obligat si nu intelege sensul ei. In general, cluburile sportive sunt utile deoarece presupune descarcarea unei cantitati  de energie  pe care  copilul o are din plin.

Tu ce solutii propui? Ce s-ar mai putea face pentru a reduce fenomenele de vandalism scolar? A fost copilul tau victima unor asemenea atacuri? Asteptam raspunsurile tale.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe