characters characters

Cum invata adolescentii violenta fata de fete

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 februarie 2020    |   3306 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

violenta fata de fete se invata
Din pacate, violenta intre oameni inca exista, iar violenta indreptata asupra femeilor este cea mai frecvent intalnita. Pentru a limita acest fenomen, este bine sa incepem prin a-l preveni. Iar parintii si cadrele didactice pot face acest lucru crescand baieti care sa respecte fetele si invatand copiii ca toata lumea, indiferent de gen, are drepturi egale.

Citeste si:

Cum crestem baieti care respecta fetele

Baietii in albastru, fetitele in roz: stereotipurile de gen in cresterea copiilor


Care este diferenta dintre un baiat care devine violent fata de o fata si unul care nu devine violent fata de fete? Un studiu recent arata ca totul porneste din perioada adolescentei: felul in care baietii gandesc despre fete si faptul ca au asistat sau nu la violenta fata de ele sunt doua aspecte importante ale problemei.

Studiul a inclus peste 850 de baieti cu varsta intre 13 si 19 ani care au completat o serie de chestionare despre propria lor violenta fata de fete si despre situatii in care au fost martori ai vreunei forme de agresiune asupra unei fete sau femei in ultimele 3 luni.

Rezultatele arata ca baietii care considera ca sunt egali cu fetele sunt mai putin predispusi din a perpetua acte violente impotriva acestora. Baietii care au fost martori ai agresiunilor asupra fetelor par a fi mai predispusi sa manifeste si ei violenta.

Cum putem preveni comportamentele violente ale baietilor fata de fete?


Descurajeaza comportamentele agresive ale baiatului tau inca din primii ani de viata
, indiferent daca sunt adresate fetelor sau baietilor, copiilor sau adultilor. Copiii, indiferent de gen, au nevoie sa invete inca de la inceput ca violenta fata de alte persoane nu este tolerata in familie si nici in societate. Multi parinti reactioneaza la violenta baietilor normalizand-o: „Asa sunt baietii, mai razboinici.”, insa aceasta reactie nu face decat sa incurajeze, in mod implicit, agresivitatea.

Fii atent la semnele subtile ale agresivitatii si discriminarii. Glumele si ironiile la adresa fetelor pot sa apara si in clasele primare in randul baietilor. „Fetele sunt mai slabe decat noi, baietii.” este ideea care se ascunde in spatele „tachinarii” fetelor de catre baieti. Repeta si arata copiilor ca fetele au acelasi potential si aceleasi abilitati ca si baietii, si mai ales, aceleasi drepturi.

Nu incuraja intr-un grup de copii mixt discriminarea de gen. Daca lucrezi cu copii, este bine sa acorzi atentie felului in care imparti responsabilitatile. Fara sa ne dam seama, putem perpetua ideea ca locul fetelor este „in bucatarie”, in timp ce baietii au libertatea de a explora activitati pe care si le doresc. Asadar, nu cere doar fetelor sa faca ordine la locul de joaca sau sa ajute la asezarea mesei, de exemplu. Si nu subestima forta fizica a fetelor (si ele pot ajuta la asezarea scaunelor sau la mutarea unor cutii, de exemplu). De asemenea, incearca sa ai aceleasi asteptari si standarde pentru comportamentul fetelor si baietilor.

Pentru preadolescenti si adolescenti – vorbeste-le despre consimtamant. La varsta adolescentei sau chiar mai devreme, baietii pot trai experienta respingerii din partea fetelor. Refuzul unei iesiri in oras sau lipsa de interes romantic in adolescenta poate trezi frustrare si furie baietilor, daca acestia nu au suficienta incredere in ei insisi sau suficient respect pentru fete. De aceea, este important sa vorbesti baiatului tau despre faptul ca poate face fata respingerii sociale in general si in special respingerii din partea unei fete. Arata-i ca aceasta este o experienta normala la orice varsta, ca nu toate persoanele care ne intereseaza manifesta acelasi interes fata de noi, iar ca acest lucru nu justifica razbunarea sau umilirea persoanei care ne-a respins. Tatii pot oferi fiilor lor sfaturi si pot povesti din propriile lor experiente din adolescenta, iar mamele si surorile pot oferi baietilor cealalta perspectiva: a fetelor care sunt nevoite sa respinga sau sa refuze un baiat. Incearca sa abordezi aceste subiecte calm si relaxat, amintindu-ti ca in curand adolescentul tau va trebui sa traiasca independent si sa ia decizii de tanar adult.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe