characters characters

Vacanta de vara - recomandari

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 iulie 2021    |   1198 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

vacanta de vara recomandari
Cum organizam vacanta de vara a copiilor in acest an, luand in considerare efectele daunatoare ale pandemiei asupra echilibrului emotional al celor mici si asupra progresului lor scolar?

Citeste si:

Saptamani tematice pentru vacanta de vara

Cum prevenim pierderile de invatare in vacanta de vara


Dupa o lunga perioada de scoala online, multi parinti pot fi tentati sa puna accentul in aceasta vara pe recapitularea materiei sau pe invatare suplimentara in efortul de a compensa lacunele in invatare. Insa primul pas este consolidarea sanatatii emotionale si fizice a copiilor. Abia apoi pot fi pregatiti sa se concentreze asupra activitatilor de invatare.


Iata cinci principii utile care te pot orienta cand stabilesti alaturi de copilul tau programul pentru vacanta de vara din acest an.

  • Activitatea fizica inseamna sanatate
  • Este bine ca scrisul si cititul sa continue in timpul vacantei
  • Explorarea lumii inconjuratoare ar trebui sa fie principala preocupare a copilului
  • Nevoia de socializare este o nevoie reala a copiilor
  • Creativitatea si noutatea sunt elemente esentiale pentru dezvoltarea cognitiva si emotionala a copiilor

Idei de activitati pentru vacanta de vara a copilului

Miscarea fizica in fiecare zi

Iesiri cu bicicleta, plimbari, exercitii fizice pentru intreaga familie, concursuri de dans in familie, joaca in parc, jocurile cu mingea – toate sunt extrem de importante pentru echilibrul fizic si emotional al copiilor, dar si al adultilor.

Socializarea

In functie de alegerile pe care o faci privind siguranta si distantarea sociala, poti adapta modalitatile de socializare care se afla la dispozitia copilului tau. Iesirile in aer liber, crearea unei „bule” sociale sau interactiunile online cu alte persoane pot fi optiuni pentru parintii care adopta o atitudine precauta in contextul pandemiei.

Explorarea libera

Libertatea copilului de a-si urma curiozitatea, de a face descoperiri pe cont propriu si de a-si adresa si raspunde la intrebari ar trebui sa fie de asemenea o prioritate in vacanta de vara. Mai ales la varste mai mari, copiii pot fi incurajati sa inceapa proiecte creative independente in vacanta – de exemplu, realizarea unui blog de vacanta, realizarea unui documentar, a unui reportaj, scrierea creativa, observarea naturii etc.

Lectura si activitati de scriere

Cea mai sigura modalitate de a descuraja motivatia copiilor de a citi este de a transforma lectura intr-o obligatie. Asadar, rezista tentatiei de a-l forta pe copil sa citeasca in fiecare zi sau sa faca teme suplimentare. In schimb, incearca sa oferi un exemplu personal, citind zilnic in prezenta copilului tau si propunandu-i sa cititi impreuna, porneste de la interesele copilului tau si recomanda-i materiale interesante de citit (nu doar carti, ci si articole sau bloguri), propune-i ca in aceasta vara sa comparati 5 carti cu filmele realizate pe baza lor si sa votati care a fost varianta mai reusita sau roaga-l sa iti citeasca un articol sau cateva pagini dintr-o carte in timp ce tu te odihnesti. Acceasi abordare este benefica si in privinta abilitatilor de scriere – propune-i copilului sa scrie o scrisoare pentru o ruda pe care nu o puteti vizita in aceasta vara, incurajeaza-l sa scrie povesti sau sa tina un jurnal de vacanta sau incurajeaza obiceiul de a va lasa biletele in fiecare zi.

Creativitate si noutate

Deschiderea la noi experiente poate fi incurajata in familie. Daca ai un copil care refuza des propunerile de activitati noi, care iti spune ca nu il intereseaza nimic sau nu este motivat sa invete lucruri noi, este nevoie sa incurajezi treptat, experientele noi si creative. La inceputul verii, creati impreuna o lista de lucruri noi pe care vreti sa le invatati – poate fi vorba de abilitati noi sau de cunostinte noi, activitati pe care vreti sa le incercati pentru prima data sau locuri noi pe care vreti sa le vedeti.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe