characters characters

Cum prevenim pierderile de invatare in vacanta de vara

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iulie 2019    |   6641 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

uitarea in vacanta de vara
Iti este teama ca in timpul vacantei de vara copilul tau va uita aproape tot ce a invatat in timpul anului scolar? Studii recente arata ca pierderile in invatare din timpul verii pot fi prevenite daca il implici pe copil in activitati care sa aiba legatura cu cititul, matematica sau stiinte.

Citeste si:

Cat uita copiii in vacanta de vara din ce au invatat la scoala 

Cinci obiceiuri zilnice de vacanta care il ajuta pe copil in noul an scolar


Cum pot fi prevenite pierderile in invatare din timpul verii?


Nu este nevoie sa impui copilului un program zilnic de invatare sau teme suplimentare kilometrice. Este important ca activitatile de vacanta sa fie interesante si distractive pentru copil. De aceea, iata cateva recomandari pentru a preveni uitarea abilitatilor formate la scoala:


Incepe un program de vara de lectura
si asigura-te ca ai in biblioteca suficiente carti interesante si care sa ii starneasca curiozitatea copilului. Lectura poate deveni o activitate preferata pentru copii atata timp cat ei sunt cei care isi aleg cartile. Acest lucru nu inseamna ca nu ii poti recomanda carti copilului tau sa ca nu il poti orienta catre anumiti autori sau titluri. Dar in final, cartile citite ar trebui sa fie pe placul copilului tau.

Ajuta-l sa recapituleze cateva concepte matematice invatate in timpul anului scolar. Cand vine vorba de mentinerea abilitatilor matematice, exercitiul nu poate fi inlocuit cu nimic. Vestea buna este ca nu e nevoie sa faca exercitii matematice in fiecare zi si nici nu e necesar sa il obligi sa termine culegeri intregi de matematica pe timpul verii. Tehnologia ne vine in ajutor din acest punct de vedere, oferind aplicatii si jocuri care pot fi usor integrate in programul copilului tau, fara sa simta ca “munceste ca la scoala.”.

Incurajeaza-l sa scrie. Exercitiile de scriere creativa, jurnalul de lectura sau jurnalul de vacanta, realizarea unui blog de vacanta sau chiar compunerea de scrisori clasice, pe hartie sunt modalitati prin care copilul poate exersa abilitatile de scriere fara stresul asociat temelor sau proiectelor pentru scoala.

Mergeti la muzee impreuna si discutati despre lucrurile noi pe care le-ati invatat. Copiii invata foarte multe din experientele lor de la muzee, mai ales cand discuta cu parintii despre ce au vazut, adreseaza intrebari, isi satisfac curiozitati si interpreteaza ceea ce vad. Daca vrei ca cel mic sa castige cat mai mult de pe urma vizitei la muzeu, este important sa fii tu insuti curios despre ce vedeti si sa il incurajezi pe copil sa adreseze intrebari.

Permite copilului sa isi exploreze interese care nu sunt prevazute in curriculumul scolar. Curiozitatea este cel mai puternic factor care motiveaza copilul sa invete. Oricat de inedita ar fi pasiunea lui, incurajeaza-l sa o exploreze: astronomia, paleontologia, istoria antica sau programarea sunt cateva exemple de domenii care un fac parte din curriculum-ul scolar, dar care pot atrage atentia copilului tau.

Alte recomandari pentru prevenirea uitarii in vacanta de vara:

Taberele educationale sau atelierele de vara pentru copii sunt o alta modalitate prin care copiii sunt stimulati din punct de vedere intelectual fara a fi suprasolicitati.

Incurajeaza experientele de flux sau de flow. Experienta de flux este definita ca starea mintala in care atentia este complet concentrata asupra unei activitati care ne intereseaza in mod real si care este suficient de dificila pentru a ne provoca, dar suficient de usoara pentru a ne aduce satisfactie intelectuala. Copiii pot avea astfel de experiente atunci cand canta la un instrument muzical, cand practica un sport sau cand inteleg concepte stiintifice prin experimente sau lectura. Orice activitate care il captiveaza pe copil si il stimuleaza intelectual este benefica pentru el.

Dezvolta abilitatile spatiale prin jocuri spatiale si de constructie. Experimentele de pana acum arata ca prin astfel de jocuri, copiii isi dezvolta o gandire spatiala mai buna, imbunatatindu-si performantele matematice si stiintifice.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe