characters characters

Tulburarile de somn la copii

Propus de: Diana Stanculeanu   |   25 iunie 2011    |   7700 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Tulburarile de somn sunt frecvente in timpul copilariei. Se estimeaza ca intre 20% si 30 % dintre copii au o tulburare de somn in primii 3 ani de viata. Problemele sau dificultatile de somn de la varstele mici sunt persistente si pot aparea si la varsta adulta. Tulburarile de somn ale copilului trebuie analizate in contextul familiei. Cand apar la varsta scolara sunt asociate cu un stres crescut in familie. Interventia asupra tulburarilor de somn ale copilului trebuie sa implice cresterea starii de bine a parintilor. Parintii cu probleme de sanatate mentala reprezinta un risc pentru dezvoltarea unor probleme sau tulburari de somn ale copiilor.

 

Tulburarile de somn includ, pe langa problemele legate de rutina cum ar fi: conflicte si certurile cu privire la  momentul culcarii, mersul in timpul somnului, cosmarurile si visele urate, si probleme mult mai complexe, care se asociaza cu respiratia sau cu miscarea.

Prevalenta problemelor de somn variaza in functie de varsta:
  • Mersul in timpul somnului si problemele legate de momentul culcarii se manifesta la 40% dintre bebelusi si intre 25-50% dintre prescolari;
  • Rezistenta si conflicte generate de momentul culcarii se observa la 15%-27% dintre copiii de varsta scolara;
Procentele corespunzatoare diferitelor etape de varste sunt mai mari in cazul copiilor cu nevoi speciale. De exemplu, intre 25% - 50 % dintre copiii de varsta scolara si adolescenti cu ADHD prezinta dificultati de initiere si mentinere a somnului (Owens, 2005); pentru copiii cu tulburari pervasive de dezvoltare procentul este de 80% (Durand, 1998).  

 

Impactul problemelor de somn asupra dezvoltarii copilului

Multe din problemele de somn specifice etapei de sugar se rezolva in jurul varstei de 9 luni.  In situatia in care acestea persista dupa aceasta varsta, ele pot avea fie o baza constitutionala fie una emotionala, fie combinata.


Ce spun studiile?

  • 22% dintre copiii care au tulburari de reglare de nivel mediu cand sunt bebelusi (ex. trei sau mai multe probleme legate de somn, iritabilitate etc.) si care nu pot dormi, dezvolta probleme emotionale si comportamentale la varsta de 3 ani.
  • 6% dintre copiii care au diagnosticul de tulburari pervazive de dezvoltare la 3 ani au prezentat probleme de somn cand au fost bebelusi.
  • Copiii cu probleme de somn au anxietate sau alte probleme emotionale, cum ar fi inabilitatea de a se separa de persoana de ingrijire sau de a tolera sa stea singuri.
  • Copiii care nu au somn de calitate (cei care nu au capacitatea de a se linisti singuri pentru a dormi, fara sa-i deranjeze pe ceilalti), tind sa aiba mult mai multe probleme de comportament, temperamente dificile si un istoric medical negativ (Minde et al. 1993).
  • Problemele de somn afecteaza capacitatea de concentrare a atentiei si genereaza simptome similare celor din ADHD, fara a fi vorba de aceasta tulburare (Dahl, 1996).


Cum sa stabilim o igiena a somnului?

Numarul necesar de ore de somn difera de la copil la copil si este strict legat de varsta acestuia. Astfel, la 6 luni toti copiii ar trebui sa poata sa adoarma singuri si sa doarma aproape toata noaptea fara a fi hraniti. Pe masura ce copilul creste, numarul de ore de somn necesare se reduce. Literatura de specialitateofera o estimare a numarului mediu de ore necesare pentru fiecare varsta.

 

Necesarul de somn pe diferite varste:

 

Varsta Media de ore de somn
 Nou nascut  16 ore jumatate pe zi
 2-3 luni  Doarme 3-4 ore continuu, apoi se trezeste pentru mancare;
Somnul activ descreste la 43%;
71% dintre copii dorm o noapte intreaga la 3 luni;

 4 luni  Dorm perioade lungi din noapte cu scurte atipeli in timpul zilei;
 6 luni  Dorm 14-14.30 ore pe zi;
Se trezesc de 1-2 ori la un interval de 5-6 ore;
84% dintre copii dorm toata noaptea;
 10 luni  90% dintre copii dorm toata noaptea;
 12 luni  Dorm 13-14 ore pe zi;
 2 ani  Dorm 13 ore;
 2-3 ani

 Dorm 12 ore;

 3-5 ani  Dorm 11 ore;
 5-9 ani  Dorm 10 ore si jumatate (fara perioade lungi de somn la pranz);
 9-13 ani  Dorm 10 ore;
 13-18 ani

 Dorm 8 ore si jumatate;

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Programul de somn al copiilor in vacanta
    Programul de somn al copiilor in vacanta
    28 iulie 2022   

    Somnul copiilor este esential pentru starea lor de bine, din punct de vedere fizic si emotional. Cu cat se odihnesc mai bine, cu atat copiii se dezvolta mai armonios si se bucura mai mult de fiecare experienta traita

  • Ritualul de seara la copii
    Ritualul de seara la copii: Inca o poveste! 
    29 noiembrie 2019   

    Povestile au rolul lor bine stabilit in dezvoltarea copiilor, insa ce te faci cand povestea de seara il entuziasmeaza atat de mult pe copil incat somnul acestuia „zboara”, iar el mai cere o poveste? Si apoi inca una si inca una...Pana cand ora de culcare se amana mai mult decat ti-ai dori?

  • Teroarea nocturna la copii
    Diferenta dintre cosmaruri si teroarea nocturna la copii
    06 noiembrie 2019   

    Cand copilul striga sau plange in somn, este inspaimantat, dar nu reactioneaza la interventia ta, inseamna ca a avut un episod de teroare nocturna.

Mai multe