characters characters

Tipuri de jocuri

In cate feluri se joaca copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 octombrie 2015    |   5483 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

tipuri de jocuri
Desi poate parea ca are doar rolul de a distra si ocupa timpul copiilor, joaca ii ajuta pe copii sa isi exprime intreaga lor viata interioara. Emotiile, gandirea, comunicarea si miscarea fizica sunt toate exersate si dezvoltate prin jocurile copiilor. De aceea, este important sa stii cat mai multe lucruri despre felul in care se joaca copiii si ce castiga din aceasta activitate.

Ce este joaca?

  • Activitate aleasa in mod liber de catre copil (daca este impusa de catre un adult, este posibil sa fie privita ca obligatie de catre copil, nu ca joaca)
  • Aduce placere si bucurie
  • Este motivata intrinsec – copilul isi doreste sa realizeze activitatea de dragul activitatii, nu pentru a obtine altceva in schimb
  • Este simbolica – implica un grad mai mic sau mai mare de simbolism (de exemplu, cand un creion simbolizeaza o bagheta magica)
  • Presupune implicarea activa a copilului in activitate – acesta nu este indiferent sau pasiv, ci contribuie la joaca. De exemplu, propune ce anume sa contruiasca mai departe folosind cuburile.

Joaca copiilor nu difera doar prin tipul de activitate. Sociologul Mildred Parten a identificat 6 tipuri de joaca la care iau parte copiii, in functie de varsta, starea de spirit si aspectele sociale.

Iata care sunt acestea:

Joaca fara tematica. Acest tip de joaca e specific nou-nascutilor si copiilor de varsta foarte mica. La aceasta varsta, joaca inseamna miscari aleatorii, fara un scop in sine. Aceste miscari pregatesc joaca de explorare din etapele urmatoare ale copilariei.

Joaca solitara. Asa cum ii spune si numele, copilul se joaca singur, iar acest tip de joaca este important fiindca il invata pe copil cum sa se concentreze si sa se distreze singur. De pe urma acestei forme de joc, copilul descopera ce inseamna autosuficienta. Apare la orice varsta, dar este mai frecventa pentru copiii de 2,3 ani si apare in parte si pentru ca la aceasta varsta abilitatile de comunicare nu sunt foarte dezvoltate, iar copilul este inca destul de concentrat asupra lui insusi.

Joaca observationala. Este la fel de comuna copiilor mici care invata sa isi dezvolte vocabularul. In acest tip de joaca, copilul ii observa pe altii in timp ce se joaca si nu ia parte la actiune. Copilul poate alege sa observe joaca altor copii pentru a descoperi regulile jocului, pentru ca inca nu ii cunoaste pe copii sau pentru ca simte nevoia sa ia o pauza.

Joaca in paralel apare cand copiii nu coopereaza pentru a se juca impreuna, ci se joaca unul langa celalalt. Apare in jurul varstei de 3 ani si este o etapa normala in evolutia copilului. In joaca paralela, copiii se observa unii pe altii, pot sa imite joaca celorlalti si au ocazia de a invata cateva reguli sociale de baza.

Joaca asociativa. Diferita de joaca in paralel, joaca asociativa pune accent pe joaca individuala, insa pentru un scop in comun. De exemplu, construirea unui turn sau a unei cetati. Desi fiecare copil se joaca singur fiindca are partea lui de munca, joaca este una asociativa fiindca isi doresc impreuna sa realizeze constructia. Joaca asociativa ajuta copiii sa isi dezvolte abilitati sociale precum cooperarea si negocierea.

Joaca cooperativa. Acum este momentul in care toti copiii se joaca impreuna. Aceasta joaca e specifica copiilor mai mari, prescolarii din grupele mari si micilor scolari. Joaca cooperativa ii ajuta sa relationeze, sa actioneze impreuna si nu mai au nevoie de interventiile adultilor in jocul lor. Apare in situatii in care joaca un joc de societate, rezolva un puzzle impreuna sau se implica in alte jocuri de grup.

O data ce copiii incep sa se joace cooperativ, apar si alte tipuri de joaca. Acestea sunt:

Joaca dramatica/fantastica in care copiii se deghizeaza, isi atribuie roluri si se joaca similar personajelor pe care le admira din desene sau povesti.

Joaca competitiva care presupune respectarea unor reguli pentru obtinerea unui rezultat mai bun decat al celorlalti participanti.

Joaca fizica implica activitate fizica. Abilitatile motrice fine si grosiere se dezvolta in acest tip de joaca.

Joaca constructiva presupune a face ceva si a obtine un produs finit precum un sir de masini, un cort din perne etc. Aceasta forma de joaca ii invata pe copii despre manipularea obiectelor, principii de fizica, coordonare ochi-mana, a potrivi obiectele, dar ii ajuta sa isi dezvolte si abilitatile cognitive.

Copilul tau cum se joaca?

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/swambo/9235428508/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Liliana    24.09.2016 - 17:35
    Ma ajutat foarte mult

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe