characters characters

Scoala de vara pentru liceeni

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 mai 2010    |   6514 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Scoala de vara poate fi pentru liceeni poate oferi acestora ocazia de a se familiariza cu viata de student, cu modul de organizare al unei universitati, dar si de a invata lucruri noi. Organizatia Studentilor din Universitatea "Babes-Bolyai" organizeaza o asemenea scoala de vara si ne-au oferit mai multe detalii despre aceasta.
 
Descrieti-ne activitatile in care sunt implicati copiii in cadrul scolii de vara organizate de dumneavoastra.
Junior Summer University este structurat pe trei componente:

I. Prezentarea UBB - avand ca scop familiarizarea participantilor cu mediul universitar clujean:
(a) ca fond – prezentarea facultatilor si a ofertei educationale pe care o are UBB ;
(b) ca forma - cadrul infrastructural pe care UBB il pune la dispozitia studentilor in procesul de educatie in raport cu spatiul academic clujean –facilitati academice : biblioteci, centre culturale, Parcul Sportiv Universitar „Prof. Iuliu Hategan”, Gradina Botanica „Alexandru Borza”, muzeul Universitatii , Observatorul Astronomic etc
 
II. Simularea procesului de invatare si evaluare in UBB
In functie de selectia pe facultati se formeaza grupuri de elevi reprezentand fiecare o facultate. Aceste grupuri vor fi supuse ulterior unui program educational dupa cum urmeaza:

1. Cinci zile cursuri – doua-trei cursuri de profil/zi (plus laboratoare sau seminarii). In aceasta perioada, grupurile de elevi vor urma cursurile facultatii unde au fost admisi. Materia predata la cursuri va fi mai mult introductiva decat definitorie pentru profilul optat de participant. Simularea va insuma in medie 30 de ore de cursuri si seminarii/laboratoare (aproximativ 6 ore /zi).   
2. Doua  zile presesiune reprezentand timpul liber necesar pregatirii elevilor pentru examene.
3. O zi sesiune de concluzii constand in incurajarea discutiilor libere intre participanti si organizatori in vederea schimbului de impresii acumulate in urma participarii la program.

III. Componenta non-formala:


Proiectul ofera o serie de evenimente si activitãti in cadrul carora participantii vor avea ocazia sa interactioneze si sa schimbe experiente – petreceri, dezbateri, alte activitati de grup. Dintre sesiunile de informare pe teme educationale sustinute de membrii OSUBB in prima editie si in cea de a doua a  JSU, amintim :
  • „Reprezentarea studentilor”
  • „Procesul Bologna. Credite”
  • „Rolul organizatiilor studentesti in mediul universitar”
  • „Angajabilitate”

Ce invata copiii din aceasta scoala de vara?
Proiectul Junior Summer University se doreste a se consolida ca program ce detine calitatile unui ghid practic pentru elevii care doresc sa-si continue studiile la nivel universitar, oferindu-le acestora o perspectiva clara asupra posibilitatilor de urmat in cadrul UBB. Proiectul vine in ajutorul elevilor dezorientati cu privire la optiunile intre care au de ales pentru a-si continua studiile la nivel universitar. Prin acest proiect elevii pot sa experimenteze viata de student in facultatea pe care doresc sa o urmeze, avand oportunitatea sa testeze cursurile din mai multe facultati din UBB, pentru ca la final sa faca o alegere constienta.


Exista conditii speciale pe care trebuie sa le indeplineasca participantii? (varsta, anumite echipamente etc.)
  • Sunt admisi ca participanti la proiect numai elevii care absolva anul acesta scolar ( 2009 – 2010) clasa a XI-a.
  • Se aloca un numar de locuri elevilor care provin din judete declarate defavorizate in plan economic si social – aprox.10%.
  • Se aloca un numar de locuri elevilor de alta etnie decat cea romana - maghiara, germana, rroma etc. – in conformitate cu practica multiculturalismului promovata de UBB – aprox. 5%.

Care a fost feedback-ul participantilor la editiile anterioare ale scolii de vara organizate de dumneavoastra?
In urma evaluarii proiectului realizata printr-un chestionar de feedback completat de catre participanti la finele proiectului, au reiesit urmatoarele aspecte:
In ceea ce priveste componenta educationala a proiectului, participantii s-au aratat foarte multumiti de sesiunile de informare din cadrul proiectului pe care le-au considerat interesante si utile, iar la finele proiectului marea majoritate a elevilor au considerat „Junior Summer University” i-a ajutat in luarea unei decizii cu privire la facultatea pe care o vor urma. Astfel, proiectul si-a atins scopul pentru care a fost creat si anume formarea unei idei de ansamblu asupra Universitatii si asupra unei anumite facultati.

In ceea ce priveste organizarea per-ansamblu a proiectului, participantii au considerat ca mediul in care s-a desfasurat acesta – orasul Cluj-Napoca - este unul plin de oportunitati din punct de vedere educational, profesional dar si din punct de vedere al distractiei si al petrecerii timpului liber. Programul li s-a parut echilibrat, iar echipa de organizatori alcatuita din voluntari OSUBB a fost apreciata ca fiind organizata si cu initiativa, o echipa care imbina cu succes educatia cu distractia, o organizatie unita, dinamica, creativa, informata.

Din experienta dumneavoastra, ce asteptari au parintii de la aceste scoli de vara?

Din experientele anilor trecuti, majoritatea parintilor asteapta ca in urma participarii copiilor lor la proiectul educational „Junior Summer University” acestia sa fie mult mai informati cu privire la viitoarea Universitate si facultate la care vor studia in continuare si sa se acomodeze cu mediul clujean in care isi vor petrece viitorii ani. In ceea ce priveste alegerea facultatii, parintii isi doresc ca alegerea pe care copiii lor o vor face sa fie una constienta si in concordanta cu asteptarile si abilitatile lor, sa fie cat mai bine informati cu privire la oportunitatile continuarii studiilor la nivel universitar si sa fie familiarizati cu sistemul educational universitar pentru a trece mult mai usor peste emotiile caracteristice pasirii intr-o noua etapa a vietii.
 
Detalii despre perioada si locul de desfasurare, modalitatea de inscriere si taxa de participare:
Proiectul educational "Junior Summer University", aflat la a treia editie, se desfasoara in perioada 15-29 iulie 2010, in orasul Cluj-Napoca. Anul acesta taxa de participare este de 200 RON si acopera doua mese pe zi la cantina si costurile aferente activitatilor in cadrul proiectului. Perioada de inscriere este 10 mai - 10 iunie. Inscrierea se face pe baza unui formular de inscriere si a unui formular de recomandare. Ambele formulare se gasesc pe site-ul proiectului http://jsu.osubb.ro/, la sectiunea "Inscrie-te".
Intrucat acest proiect este destinat absolventilor clasei a XI-a, parintii nu pot participa impreuna cu copiii lor la acest proiect. Pot desigur sa stea in orasul Cluj-Napoca pe perioada desfasurarii proiectului, insa nu vor putea sa stea cu copiii lor in camin sau sa-i insoteasca pe acestia la cursuri.
 
Mai multe detalii despre scoala de vara gasesti aici.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    04.06.2010 - 09:56
    Draga Mihaela, din informatiile pe care le-am gasit noi, se pare ca in Bucuresti nu se organizeaza asemenea scoli de vara. De obicei, facultatile din Universitatea Bucuresti organizeaza Zilele Portilor Deschise, cand elevii de liceu sunt invitati sa participe la diverse activitati si prezentari ale facultatilor. Poti consulta si site-ul universitatii Bucuresti pentru mai multe informatii: http://www.unibuc.ro/.
  • mihai.as@clicknet.ro
    mihai.as@clicknet.ro    03.06.2010 - 17:50
    Este interesant. As dori sa stiu daca se fac astfel de scoli de vara si pt. elevii di Bucuresti in colaborare cu universitatile di Bucuresti
    Va multumesc
    Mihaela Popa

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Tabere de vara 2014
    Tabere de vara 2014
    20 iunie 2014   

    Ca in fiecare an, vara este perioada taberelor si activitatilor pentru copii. Iata ce oferte au pregatit organizatorii de tabere pentru copii in vara 2014.

  • Scoli de vara 2014
    Scoli de vara 2014
    20 iunie 2014   

    Oferta scolilor de vara pentru copii devine din ce in ce mai diversa de la an la an. Iata care sunt cateva dintre optiunile din acest an daca te intereseaza o scoala de vara pentru copilul tau.

  • Tabere de vara pentru copii 2011
    Tabere de vara pentru copii 2011 8
    13 mai 2014   

    Taberele de vara sunt ocazii perfecte pentru copil de a cunoaste lucruri si locuri noi, de a se relaxa si de a-si face noi prieteni. 47% dintre parintii care au participat la sondajul nostru au raspuns ca ii vor trimite pe copii in tabara in aceasta vara.

Mai multe