characters characters

Jocul muzical

Propus de: Liliana Arteni   |   28 mai 2014    |   16337 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


 Inca de la cea mai frageda varsta copiii sunt impresionati de muzica: la auzul ei acestia sunt tentati sa ingane si sa se miste. Odata ce cresc, posibilitatea de a insoti jocurile cu diferite miscari este data de perceperea elementelor de baza ale muzicii: ritmul si melodia. Prin cantec si joc, copilul ia contact cu mediul inconjurator, straduindu-se sa-l cunoasca, sa si-l apropie sau să-l domine. Creatiile copiilor corespund dorintei de miscare, de cunoastere, de actiune, capacitătii uimitoare de observatie si inventie, de invatare prin imitare si parodiere, creatii care au un continut propriu exprimat intr-un stil specific.




Si, pentru ca muzica se invata cantand, vom aduce în discutie jocul muzical prin care copiii sunt pusi in situatia de a memora un cantec cu cerintele si regulile stabilite.

Care sunt jocurile preferate de copii? Raspunsul este simplu de aflat:

1. Jocul axat pe cantec care presupune dinamizarea activitatii prin cantare, prin imbogatirea ei cu diverse miscari si procedee de interpretare:
a. Stabilite prin indicatii de desfasurare. Exemple :“Iarna sa te duci cu bine”,
“Ghicitorul “, ,,Hora“, ,,A-nceput petrecerea”, “Merge barca”, ,,Alunelul “.
b .Jocuri cu indicatii de regie. Exemple: “Capra” ,”Ursul” ,”Sorcova “–din repertoriul folclorului de iarna, “Gradinarul si florile “,“La plug“.
c. Jocuri muzicale sugerate de ritm. Exemple:“Lantul”, ,,Licuriciul“
d. Jocuri muzicale sugerate de melodie : Exemplu : “Sultanica” –joc vocal cu tempo de hora.
e. Sugerate de textul cantecului .Exemple: “ La padure”,,De-a ursul si cerbul”
Aceste jocuri axate pe cantec au un rol efectiv în dezvoltarea auzului muzical si cultivarea vocii si pot antrena copii prin:
- interpretarea lor cu solist, pe roluri, în dialog pe grupe de copii,
- ritmizarea sau marcarea timpilor, utilizand diferite instrumente de percutie, obiecte sonore, prin bătăi din palme, executarea unor pasi de dans,
- interpretarea cu acompaniament instrumental,
- trecerea materialului sonor de la o grupa la alta,
- interpretarea cu ison armonic si ritmic,
- interpretarea în canon,
- executarea unor miscari sugerate de meresul liniei melodice.

2. Jocuri axate pe exercitii
Exemplu: ,,Bate ca mine’’, ,,Cantă ce auzi “.

3. Jocurile bazate pe auditie faciliteaza recunoasterea auditiva a unor elemente de limbaj muzical: timbru, nuantă, tempo si de aceea se desfăşoară sub formă de ghicitori.

4. Jocul de creatie apeleaza la capacitatea creatoare a copiilor de a realiza structuri sonore pornind de la sunete date sau fragmente melodice preluate din cantece.

5. Jocurile-spectacol au caracter interdisciplinar datorita sincretismului ce rezida din dialogul mai multor arte - „Oaspetii fagului”- spectacol bazat pe joc în care evolueaza mai multe personaje din lumea animalelor si care necesitǎ cantarea vocala cu acompaniament de vioara sau orga..
,,Invitatie în poiana fermecata”- joc spectacol care presupune afirmarea tinerelor talente în rolurile îndragite de copii: Alba ca Zapada, Scufita Rosie, Harap-Alb, Ursul pacalit de vulpe, Capra cu trei iezi, Ali-Baba si alte multe roluri a caror interpretare presupune munca, daruire, cunostinte muzicale, abilitǎti de comunicare cu publicul. Spectacolele de tip joc aduc în fata spectatorului decoruri, costume, lumini, muzica, dans, literatura.

Desigur, in acest context trebuie amintite numaratorile muzicale, jocuri pe care copiii le executa cu mare placere avand in vedere caracterul lor - neoficial spus- competitiv. Placerea si interesul deosebit se starneste la copii cand jocurile însotite de texte ritmate sunt cantate de ei.

Elanul, bucuria, voiciunea si placerea copiilor la contactul cu muzica duc în mod firesc la dorinta si nevoia spontană de miscare. Pentru ca aproprierea copiilor de muzica sa aiba loc în condiţii firesti vârstei lor propun abordarea fiecărui cantec, în viziunea de joc, prin executarea unor miscari sugerate de text, interpretarea in angajamente armonice polifonice elementare, utilizarea instrumentelor si a jucariilor muzicale pentru acompaniament
Jocul muzical are valente cognitive, rationale, educative, volitionale, afective si estetice masurabile dar si harul ineditului, al nerepetabilului. Deci, jocul muzical, alaturi de muzica, este stiintă si arta si introduce frumosul în viata de toate zilele; dezvolta sentimente primare: bucuria, tristetea, durerea, dându-le coloratură ratională si amplifica emotii complexe cum ar fi: regretul, dorul, mila, nostalgia. De asemenea, poate stimula sau relaxa, poate uni oameni de varsta, educatie, inteligenta, mediu social complet difererit.


Liliana Arteni
Profesor
Scoala ,,Manolache Costache Epureanu” nr.9, Barlad, jud. Vaslui

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • IULIANA DOBINCIUC
    IULIANA DOBINCIUC    30.09.2009 - 20:09
    Evident sunteti un bun profesor. Felicitari!
  • Utilizator Anonim
    Laura    04.08.2009 - 09:18
    interesant
  • Utilizator Anonim
    Liliana Arteni    24.07.2009 - 18:52
    Multumesc foarte mult pentru aprecieri! Pe didactic.ro gasiti in randul utilizatorilor(artenililiana)jocul spectacol,,Invitatie in poiana fermecata" pe care l-am lucrat cu elevii claselor I-IV si marturisesc sincer ca a placut foarte mult atat copiilor cat si parintilor. In privinta partiturilor pentru momentele muzicale, va pot raspunde daca va intereseaza cu adevarat.Evident, puteti aplica si alte linii melodice( nimic nu e batut in cuie).Va urez succes si va multumesc din nou din suflet.Cu stima, profesor LILIANA ARTENI, Barlad, Vaslui
  • Utilizator Anonim
    Roata Aurelia    17.07.2009 - 20:53
    Un articol foarte bun!
  • Utilizator Anonim
    Lazea Aurelia    07.07.2009 - 20:15
    Foarte interesant articolul si concret.
    Mi-as dori sa am niste versuri pentru jocurile-spectacol. Poate postati pe did.ro sau sugerati o sursa!
    Multumesc!
  • Utilizator Anonim
    tomusescu gica    07.07.2009 - 19:08
    Articolul este extraordinar!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe