characters characters

Terapia Imago

Relatia de cuplu: cand el vrea o portocala, iar eu vreau un mar

Propus de: Delia Lungu   |   21 aprilie 2015    |   2763 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

terapia imago
Ti s-a intamplat, probabil, sa faci o mica schimbare in relatia de cuplu cu gandul ca partenerul va face un efort similar? De exemplu: “Draga, eu am facut cumparaturile astazi, acum speli si tu vasele?”. De aici si pana la o lupta de putere intre partenerii de cuplu nu mai e decat un singur mic pas.

Ideea de a darui nu trebuie sa se bazeze pe principiul contractului. Ar fi bine sa invatam cum sa ne depasim limitele si sa ne dezvoltam capacitatea de a iubi nu pentru ca ne asteptam sa fim rasplatiti prin dragoste, ci pentru ca partenerii nostri merita intr-adevar sa fie iubiti. In plus, cand suntem mai iubitori si mai generosi fata de partener, creierul nostru crede ca suntem iubitori si generosi fata de noi insine.

Exercitiul “Zile de dragoste”: cum aratam ca ne pasa de partenerul nostru

Pentru ca orice teorie are nevoie si de practica, propun un exercitiu pe care poti sa-l faci cu partenerul tau, indiferent daca sunteti sau nu casatoriti, daca aveti sau nu copii, daca sunteti tineri sau sunteti in varsta. Exercitiul se numeste “Zile de dragoste” si este folosit de Harville Hendrix, creatorul teoriei Imago in practica sa. Ce presupune acest exercitiu: cei doi parteneri isi acorda unul altuia comportamente pline de dragoste in fiecare zi, indiferent de ceea ce simt unul pentru celalalt. Important este sa faci ceea ce stii ca i-ar placea partenerului tau.

De ce functioneaza:

Prin repetarea zilnica a acestor actiuni pozitive, incepem sa ne percepem partenerul ca fiind “un om care are grija de mine”. De asemenea, prin acest exercitiu ajungi sa nu mai raspunzi cu aceeasi moneda a luptei pentru putere. Cele mai multe casnicii se dezvolta ca o piata a bunurilor de larg consum, iar gesturile de afectiune sunt moneda de schimb.

Aceasta nevoie de afectiune pe care o avem vine din copilarie: cand eram bebelusi, dragostea nu avea o eticheta pe care era scris un pret. Cel putin in primele cateva luni de viata, nu trebuia sa intoarcem gesturile de afectiune atunci cand eram mangaiati, leganati sau hraniti. Iar acum, cand suntem adulti o parte din noi, captiva in timp, inca tanjeste dupa aceasta forma de dragoste. Vrem sa fim iubiti fara sa fie nevoie sa oferim ceva in schimb. Cand partenerii nostri ofera gesturi de afectiune independent de actiunile noastre, nevoia noastra de dragoste neconditionata pare sa fie satisfacuta.

Sunt multe alte exercitii pe care le puteti face pentru a imbunatati relatia de cuplu. Ideea este ca doar schimbarile comportamentale intr-o relatie nu sunt suficiente pentru a produce rezultate pe termen lung. Este nevoie si de o analiza a motivatiilor inconstiente din spatele comportamentelor pe care le faceti zi de zi.

Conferinte: Imago pentru cupluri si Imago pentru parinti

Mai multe despre aceste motivatii inconstiente si despre Terapia Relationala Imago poti afla chiar de la fondatorii ei, Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt care vor fi la Bucuresti in luna mai si vor sustine doua conferinte: pe 23 mai – Imago pentru cupluri: primeste iubirea pe care o doresti si pe 24 mai – Imago pentru parinti: daruieste iubirea care vindeca. Harville si Helen sunt casatoriti si au impreuna 6 copii.

Pana la conferinta, va invit sa vedeti un filmulet cu Harville & Helen in care vorbesc foarte frumos despre terapia Imago si despre dialogul vindecator intre partenerii de cuplu:


In incheiere, am selectat un comentariu al unui domn care a participat la workshopurile organizate de Harville & Helen, comentariu care concluzioneaza ideea acestui articol:

“Am invatat ca felul in care privesc eu lumea nu este mai adevarat decat punctul de vedere al sotiei mele. De fapt, atunci cand ne combinam perspectivele, alcatuim ceva mult mai viabil decat orice poate sa creeze fiecare din noi, separat. Amandoi renuntam la ceva, doar pentru a castiga mult mai mult. In casnicia noastra a avut loc o schimbare profunda.”

Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe