characters characters

Scoala de vara de Stiinta si Tehnologie de la Magurele, ajunsa la a patra editie in 2021

22 iulie 2021   
Scoala de Vara de Stiinte si Tehnologie de la Magurele 2021Ajunsa la a patra editie, Scoala de vara de Stiinta si Tehnologie de la Magurele (MSciTeh) isi deschide din nou portile in perioada 21 august – 4 septembrie 2021 pentru elevii de liceu, profesorii din aria STEM (fizica, chimie, biologie, matematica, informatica, geografie, tehnologii) si consilierii scolari din invatamantul gimnazial si liceal.

Evenimentul se desfasoara in cadrul parteneriatului dintre Universitatea din Bucuresti, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH) si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP). Editia din acest an se bucura de patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

MSciTeh 2021 ofera programe de practica in laboratoarele de cercetare pentru elevii din clasele a IX-a - a XII-a, precum si programe de dezvoltare profesionala interdisciplinare pentru profesorii de stiinte si consilierii scolari din invatamantul secundar, gimnazial si liceal. MSciTeh isi propune sa promoveze educatia pentru stiinta in randul tinerilor si totodata sa contribuie la cresterea calitatii programelor educationale existente prin implicarea cercetatorilor si specialistilor de la Universitatea din Bucuresti si de pe platforma Magurele in designul unor noi activitati educationale si prin oferirea unor modele de cariera.

Ca la fiecare editie, elevii participanti vor vizita laboratoarele scolii, cu scopul de a accesa resurse educationale si de cercetare concrete. Tema centrala a componentei elevi din acest an este „Tehnologii cuantice: principii si aplicatii”.

Mecanica cuantica se pregateste sa sarbatoreasca in curand 100 ani de la descoperire, intre timp ea fiind prezenta in unele dintre cele mai importante domenii stiintifice si aplicative, devenind fizica cuantica, chimie cuantica infuzand si transformand domenii precum fizica-matematica, statistica, tehnologia materialelor, dispozitivele electronice, microcosmosul, evolutia universului, imaginea filozofica asupra lumii, probabilitati, multiversuri etc. Dincolo de acest prim impact cu evolutii exponentiale pentru societate, teoria cuantica se pregateste de o noua revolutie, a doua revolutie cuantica. În scoala de vara din acest an deschidem subiectul tehnologiilor cuantice pentru elevii de liceu si mediul preuniversitar prin ilustrarea teoretica si experimentala a acestei bogate istorii din stiinta, precum si prin aplicatii interactive despre noile tehnologii cuantice.

Complementare proiectelor dedicate temei centrale, au fost propuse si alte teme ce subliniaza caracterul puternic inter- si multidisciplinar al scolii. Grupate pe trei categorii (Stiintele mediului, fizica, chimie si biologie / Inginerie, automatizari si tehnologii digitale / Stiinta pentru societate – impact si educatie), acestea propun subiecte de cercetare dintre cele mai diverse. Temele acopera o arie vasta de subiecte: de la studiul vibratiilor seismice si impactul lor asupra cladirilor, analiza poluantilor anorganici asupra mediului inconjurator sau designul, folosirea platformelor Arduino si Raspberry PI in studiul unor fenomene fizice, controlul unor procese sau instalatii stiintifice si pana la a aduce in discutie intrebari precum: Care este impactul stiintelor asupra lumii in care traim? Cum schimba tehnologia lumea educatiei si a dezvoltarii noastre personale, modul in care invatam si relationam cu ceilalti? Cum configureaza stiintele si tehnologia lumea profesiilor?

În cadrul temele de cercetare propuse echipele de elevi vor deveni cercetatori si alaturi de mentori vor parcurge etapele unei investigatii stiintifice: formularea unei probleme, investigarea si experimentarea cu resursele din laborator, prezentarea si publicarea rezultatelor in revista Curierul de Fizica. În acelasi cadru elevii vor beneficia de o vizita de studiu in Geoparcul aspirant UNESCO „Ținutul Buzaului”, precum si de un program recreativ realizat de catre studenti.

Profesorii STEM si consilierii scolari vor beneficia in acest an de un program de invatare-dezvoltare profesionala personalizat, care le va oferi posibilitatea de a construi programe de interventie pentru scolile lor, alaturi de experti in educatie din Universitatea din Bucuresti,cercetatori de pe platforma de la Magurele si invitatii acestora. Astfel, timp de o saptamana, experti in educatie si cercetatori de pe platforma de la Magurele vor propune o incursiune prin intermediul cursurilor si a sesiunilor practice pentru indeplinirea mai multor obiective. Acestea vizeaza: dezvoltarea modalitatilor de interventie structurata la nivelul claselor si scolilor prin constientizarea realitatii si nevoii de actiune in echipe multidisciplinare, mixte, in vederea cresterii relevantei educatiei si carierelor STEM; consolidarea relatiei dintre scoala si comunitate: intarirea colaborarii intre doi actori principali ai demersului de creare si transfer al cunoasterii: profesorii si specialistii – experti in educatie si cercetatori, cu impact asupra rezultatelor invatarii cu caracter integrat, care pot augmenta succesul personal, social si profesional al profesorilor implicati si al elevilor lor; dezvoltare profesionala atat pe dimensiunea competentelor de specialitate pentru fiecare categorie de profesori, precum si pe dimensiunea competentelor didactice si psihopedagogice, prin abordarea de tematici comune de interes (pedagogii inovative si abordari integrate aplicate, parteneriate si aliante educationale, cariere STEM etc.) si pe dimensiunea competentelor transversale (proiectare si management de programe, dezvoltare de parteneriate functionale etc.).

Aplicatiile se pot trimite pana pe 25 iulie 2021 prin completarea formularelor de pe site la cele doua sectiuni: elevi si profesori.

Participarea la Scoala de vara este posibila cu sprijinul institutiilor organizatoare, precum si cu contributia partenerilor: Universitatea din Bucuresti (Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Facultatea de Fizica, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie si Geofizica, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Facultatea de Administratie si Afaceri, UNIHUB, Institutul de Cercetare al UB – ICUB), Institutul National de Fizica Materialelor, Institutul National pentru Fizica Laserilor, a Plasmei si a Radiatiilor, ELI-NP, Institutul de Stiinte Spatiale, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare, Asociatia Studentilor Fizicieni, Asociatia Studentilor Geologi si Geofizicieni Quarks Interactive, Transilvania Quantum, The Entrepreneurship Academy, Hisame Artwork, Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie – Unitatea de Educatie in Cercetare Asociatia Magurele Science Park, proiectele Erasmus+ STIM, Noaptea Cercetatorilor ReCoNnect, PULCHRA, eTwinning, Curierul de Fizica, Fundatia Comunitara Bucuresti prin Fondul IKEA pentru Educatie.

Scoala de vara MSciTeh 2021 este un program realizat de profesori si cercetatori din cadrul Universitatii din Bucuresti, al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH) si al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP), reuniti sub egida „Comunitatea Educatie pentru Stiinta” ce propune si implementeaza si alte programe educationale precum: „Scoala Altfel la Magurele”, „Conferinta Nationala a Comunitatii Educatie pentru Stiinta”, targul educational „Cu mic, cu mare… prin Univers”, TEDxCERN@IFIN-HH, „Noaptea Cercetatorilor Europeni” si isi propune sa conecteze stiinta cu publicul larg, in general, precum si specialistii din cercetare si educatie cu mediul de educatie preuniversitar.

Persoanele interesate de evenimentele desfasurate in cadrul celei de-a patra editii a Scolii de vara de Stiinta si Tehnologie de la Magurele pot gasi mai multe informatii atat pe site-ul www.msciteh.educatiepentrustiinta.ro, cat si pe pagina de Facebook a Scolii, disponibila aici.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu