Ziua Internationala a Fericirii 2023
Ziua Internationala a Fericirii este sarbatorita pe 20 martie din 2013, pentru a promova fericirea ca drept universal uman.
Primul raport care masoara fericirea la nivel global a fost publicat tot in 2013. De atunci, definitia succesului national a inceput sa fie reformulate prin prisma nivelului de fericire a oamenilor. De asemenea, la nivel global incepe sa se formeze un consens privind felul in care fericirea trebuie masurata.
Cel mai recent Raport al Fericirii Globale publicat de UNESCO arata ca la nivel global, a avut loc o crestere a bunavointei si marinimiei, in anii 2020 si 2021, in urma pandemiei. In 2022, relatiile sociale positive si sprijinul social au fost de doua ori mai frecvente decat singuratatea in 7 tari din 6 regiuni globale. Relatiile sociale positive si sprijinul social sunt strans legate de nivelul de satisfactie sociala a oamenilor.
Raportul atrage atentia si asupra comportamentelor altruiste si a efectului acestora asupra fericirii la nivel individual, dar si la nivel social. Comportamentele altruiste (donatiile, voluntariatul etc.) cresc nivelul de fericire al celor care primesc ajutor, dar si al celor care il ofera. Si efectul invers este demonstrate de cercetari: cand propriul nivel de fericire este crescut, tindem sa devenim mai altruisti.
Un alt aspect abordat de Raport se refera la folosirea retelelor de socializare online pentru a evalua nivelul starii de bine si al fericirii la nivel global, pentru care au fost dezvoltate metode de cercetare din ce in ce mai sofisticate, incepand cu anul 2010.
Descopera Raportul fericirii globale.
Citeste si:
7 recomandari pentru fericire si implinire
6 surse de fericire pentru copilul tau
Obiceiurile familiilor fericite
Ce spun cercetarile despre fericire
*Sursa foto: Freepik.com
Adauga tu primul comentariu: