characters characters

Virusul AH1N1 a inghetat. De ce intarzie vaccinarea copiilor

09 februarie 2010    |   478 vizualizări
 

In ultimele 24 de ore nu au fost confirmate noi cazuri de gripa cu virus A/H1N1 pandemic si nu s-a inregistrat niciun deces", anunta ultimul comunicat de presa, de ieri, al Ministerului Sanatatii (MS). Virgil Paunescu, consilier prezidential pe probleme de sanatate, considera ca, "atat timp cat vremea se mentine rece, nu va mai fi niciun caz nou. Virusul se va reactiva la primavara, cand vremea se va incalzi".

 

Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, declarase, inca de la inceputul lunii, ca al doilea val de pandemie "a trecut", iar acum "este o perioada de acalmie", care se va sfarsi la vara, cand "ne asteptam la un nou val de imbolnaviri". De atunci, s-au mai consemnat un deces si 27 de noi cazuri de gripa noua, astfel ca numarul total al victimelor a ajuns la 120, iar cel al imbolnavirilor la 6.980.

 

Doar 36 de copii "cobai"


"E important ca oamenii sa continue sa se vaccineze", a indemnat Adrian Streinu Cercel. Problema e insa ca, in continuare, vaccinul Cantgrip, produs de Institutul Cantacuzino, nu poate fi folosit pentru imunizarea copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 16 ani, care fac parte din categoria cu cel mai inalt grad de risc pandemic, conform clasificarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Pentru autorizarea vaccinarii copiilor, Institutul Cantacuzino trebuie sa gaseasca 400 de minori ai caror parinti sa fie de acord ca vaccinul sa fie testat asupra copiilor lor.

Dupa doua luni de straduinte, firma acreditata de Institutul Cantacuzino pentru acest proces de gasire a "copiilor-cobai", a reusit sa-i convinga pe parintii a numai 36 de copii - mai putin de 10 procente din necesar. Asadar, probabilitatea ca vaccinul romanesc sa nu poata fi deloc utilizat la copii este foarte ridicata. Cu toate acestea, autoritatile se feresc sa vorbeasca despre necesitatea importului de vaccin, in vederea pregatirilor corespunzatoare pentru valul trei de pandemie. "Ministerul Sanatatii da asigurari populatiei ca lucrurile sunt sub control si problema vaccinarii copiilor va fi solutionata", spune Oana Grigore, purtator de cuvant al MS.


Presedintia: importul de vaccin ar putea fi oportun


Virgil Paunescu, consilierul pe probleme de sanatate al presedintelui Traian Basescu, declara, pentru Gandul, ca pandemia nu s-a dovedit "foarte grava", dar ca datele problemei s-au schimbat fata de momentul in care critica decizia Ministerului Sanatatii de a importa vaccin produs de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (decizie care, dupa cum se cunoaste, nu a fost concretizata).


"Incetineala autorizarii vaccinarii copiilor e, intr-adevar, o problema. Am opinat, in trecut, cu importul de vaccin nu era oportun. Nu era oportun la vremea aceea, acum altele sunt datele problemei, dar nu pot si nu doresc sa ma exprim, ca sa nu se interpreteze".

Sursa: www.gandul.info


 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu