characters characters

Unii copii sunt mai sensibili la influentele mediului, atat pozitive, cat si negative

12 ianuarie 2015    |   278 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

mama si fiica jucandu-seSe vorbeste de ceva vreme despre copiii foarte sensibili, numiti si copii „orhidee”, care sunt influentati de mediul lor mai mult decat ceilalti copii, astfel incat sunt foarte afectati daca mediul lor este negativ (in care exista factori de stres precum violenta in familie, violenta verbala, persoane apropiate care au comportamente de risc precum consumul de droguri sau de alcool etc.), dar se dezvolta foarte mult daca mediul lor este benefic (daca primesc afectiune, resurse pentru invatare, sprijin, intelegere etc. din partea adultilor).


Cercetatorii de la Universitatea Duke au identificat variatia genetica prin care este explicata aceasta vulnerabilitate ridicata a copiilor.


Studiul s-a desfasurat de-a lungul a 20 de ani, pornind de la copii in clasa a patra, care proveneau din medii cu risc crescut pentru probleme emotionale si sociale. Copiii cu respectiva variatie a genelor care nu au participat la programe terapeutice au dezvoltat probleme psihologice precum abuzul de alcool sau substante in proportie de 75%.


Pe de alta parte, copiii care aveau aceeasi variatie genetica si au participat la programe terapeutice au dezvoltat probleme emotionale doar in procent de 18%.


Cercetarea a fost realizata in cadrul proiectului Fast Track, o intervetie complexa adresata copiilor cu probleme legate de agresivitate, inceput in 1991 si implicand 10 000 de copii.


Autorii studiului arata ca rezultatele sunt optimiste, demonstrand ca acei copii predispusi problemelor pot beneficia foarte mult de pe urma programelor de sprijin si consiliere.


Poti citi mai multe despre copiii foarte sensibili aici: Copilul „orhidee” sau copilul foarte sensibil.


*Sursa foto: marin, FreeDigitalPhotos.net


Sursa: ScienceDaily.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu