characters characters

Televizorul imbolnaveste si prosteste

04 mai 2010    |   459 vizualizări

Cu cat copiii se uita mai mult la televizor, cu atat sunt mai amenintati de performante scazute la scoala si sunt predispusi la probleme de sanatate in jurul varstei de 10 ani, arata un studiu britanic recent, in care au fost inclusi 1.300 de copii.


Cercetarea realizata de universitatile din Michigan si Montreal si citata de BBC a evidentiat efectele negative ale televizorului in dezvoltarea celor mici: la unul din patru copii s-a constatat reducerea performantelor scolare si cresterea consumului de junk food.


Expertii britanici le recomanda parintilor sa nu le permita micutilor decat un acces limitat la televizor si doar la emisiuni de calitate.
In cadrul studiului, parintii celor 1.300 de participanti au fost intrebati cat de mult se uitau copiii lor la televizor la varsta de doi ani si jumatate, si cat de mult timp isi petreceau timpul in fata micului ecran la patru ani si cinci luni. Au constatat ca, in cazul copiilor de doi ani, media de timp in care stateau la televizor era de putin sub noua ore pe saptamana, in timp ce copiii de patru ani isi alocau, in medie,  mai putin 15 ore de privit la televizor pe saptamana.


Insa, 11% dintre copiii de doi ani si 23% dintre cei de patru ani petreceau in fata micului ecran mai mult de doua ore zilnic, cat este maximum recomandat, mai arata studiu.


Cu acordul parintilor
Cand subiectii au fost reanalizati, la implinirea varstei de 10 ani, specialistii au cerut date cu privire la performantele scolare, comportamentale si la starea de sanatate a acestora, dar si in ceea ce priveste Indicele Masei Corporale (IMC).


S-a observat astfel ca, la doi din zece copii care obisnuiau sa petreaca mult timp in fata televizorului, rezultatele scolare erau slabe, atat in ceea ce priveste comportamentul la clasa, fata de colegi, cat si la disciplinele exacte. De asemenea, s-a constatat o scadere a activitatilor fizice si cresterea consumului de bauturi dulci, care a determinat cresterea IMC.


“Copilaria timpurie este perioada critica pentru dezvoltarea creierului si pentru formarea comportamentului. Astfel, perioadele prea lungi petrecute in fata televizorului poate genera, pe viitor, obiceiuri nesanatoase. Este la aprecierea fiecarui parinte cu ce inlocuieste dependenta de televizor a copilului sau. Indicate in acest sens sunt atragerea in diferite activitati care sa contribuie la dezvoltarea cognitiva, comportamentala si motorie a copiilor”, spune doctorul Linda Pagani, conducatoarea studiului.


Sursa:www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu