characters characters

Stresul in perioada sarcinii creste riscul tulburarilor de personalitate la maturitate

06 septembrie 2019    |   525 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

stresul in sarcina
Femeile care traiesc un nivel ridicat de stres in timpul sarcinii pot avea copii cu un risc ridicat de tulburari de personalitate, potrivit unui studiu recent.

Studiul a analizat pentru prima data legatura dintre tulburarile de personalite si stresul in perioada sarcinii.

Copiii ale caror mame au trait un nivel relativ de stres in perioada sarcinii au avut un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta tulburari de personalitate pana la varsta de 30 ani, fata de copiii ale caror mame nu au avut o sursa de stres in timpul sarcinii.

Cand mamele au declarat un nivel sever de stres in perioada sarcinii, riscul tulburarilor de personalitate la copii a fost de 10 ori mai mare.

Tulburarile de personalitate se refera la tipare de comportament si reactii emotionale anormale (care difera in mod semnificativ de comportamentele considerate normale in societate). Persoanele cu tulburari de personalitate percep, reactioneaza la situatii si interactioneaza cu oamenii din jur in mod ineficient. Tulburarile de personalitate incep sa se dezvolte in copilarie, se stabilizeaza in general in perioada adolescentei si pot ramane constante de-a lungul intregii vieti daca persoana nu cauta tratament. Sunt impartite in trei categorii: excentrice, dramatice/emotionale si anxioase/inhibate.

Rezultatele au ramas constante chiar si atunci cand au fost luati in considerare alti factori, precum fumatul, depresia si alte probleme mintale ale mamei.

Autorii studiului arata ca dezvoltarea creierului copiilor este afectata de stres in perioada sarcinii.

Alti factori care cresc riscul de a avea o tulburare de personalitate includ: o relatie dificila cu parintii sau traume precum pierderea unui parinte sau abuzul sexual.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 3626 de femei insarcinate din Finlanda. Acestea au raspuns la sase chestionare despre sanatatea lor mintala in timpul sarcinii, cu intrebari detaliate despre nivelul lor de stres. Dintre toti copiii nascuti, 40 au fost diagnosticati cu o tulburare de personalitate.

Studiul atrage atentia asupra sprijinului de care au nevoie femeile insarcinate in timpul sarcinii, dar si dupa nastere.

Sursa: News.Sky.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu