characters characters

„Si pe mine m-au batut ai mei din cand in cand si uite ce bine am ajuns!” Pedepsirea copiilor prin violenta fizica

13 octombrie 2014    |   426 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Multi adulti care sunt acum parinti, cand vine vorba de folosirea fortei fizice asupra copiilor, afirma ca „O palma nu a omorat pe nimeni” sau „Si pe mine m-au palmuit parintii mei si nu am patit nimic, acum sunt bine”.

Specialistii le raspund insa prin studii care arata ca pedepsirea copiilor prin violenta fizica ii face mai violenti, la fel cum violenta verbala a copiilor ii poate transforma pe copii in agresori ai colegilor de scoala.

Este posibil ca pedepsele fizice din copilarie sa nu ne marcheze atat de mult incat sa nu putem functiona relativ normal in societate, dar acest lucru nu inseamna ca nu ne-au marcat sau ca ne este usor sa trecem peste efectele lor.

Cinci efecte de lunga durata pe care le au pedepsele fizice asupra noastra:

  1. Palmuirea copiilor ii face mai violenti. Elizabeth Gershoff, cercetator la universitatea Texas din Austin, arata ca acei copii care au fost disciplinati prin palmuire la varsta de 5 ani sunt mai agresivi si incalca mai multe reguli in clasele primare. Palmuirea copiilor le transmite acestora ideea ca violenta este o modalitate de rezolvare a problemelor: daca ii lovesti pe cei din jur, ei vor face ce iti doresti.
  2. Palmuirea poate duce la probleme de limbaj. Copiii palmuiti de catre tatii lor de cel putin doua ori pe saptamana, la varsta de 5 ani, aveau un risc mai mare de a obtine scoruri mici la teste de vocabular si intelegere a limbajului.
  3. Palmuirea duce la probleme cognitive si tulburari ale dezvoltarii pe termen lung. Palmuirea reduce materia cenusie a creierului, implicata in vorbire, control al muschilor, emotii si memorie. Astfel, materia cenusie influenteaza inteligenta si capacitatea de invatare a copilului.
  4. Pedepsele fizice pot duce la depresie, tulburari de anxietate si dependenta de alcool. Un studiu din 2012 arata ca acei adulti care au fost palmuiti, impinsi sau batuti cand erau copii au un risc crescut de a suferi de tulburari mintale la maturitate.
  5. Violenta fizica asupra copiilor poate duce la obezitate la varsta adulta. Un studiu din 2013 arata ca palmuirea copiilor ii poate predispune la boli cardiovasculare, artrita si obezitate.

Suntem interesati sa aflam care este parerea ta despre cele spuse mai sus. Spune-ne daca esti sau nu de acord cu cele prezentate.

Sursa: TheStir.CafeMom.com


*Credit foto: David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu