characters characters

Scrisoare deschisa Ziua Nationala a Prematuritatii 2021

16 noiembrie 2021    |   778 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

Ziua prematuritatii 2021
Asociatia Unu si Unu, asociatia nationala a nou-nascutilor prematuri sau bolnavi si indelung spitalizati la nastere si a familiilor lor, atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta pacientii atat in timpul spitalizarii cat si dupa externare.

Citeste si:

Record mondial. Cel mai prematur bebelus din lume, nascut la 21 saptamani, a supravietuit


Cu ocazia Zilei Nationale a Prematuritatii din 2021, aducem in atentie si propunem spre gasirea unor solutii, urmatoarele chestiuni ce afecteaza aceasta categorie de pacienti:

1.Limitarea pana la interzicerea totala accesului in sectiile terapie intensiva neonatala si post-terapie pentru parintii copiilor indelung spitalizati la nastere (prematuri, copii cu malformatii congenitale, afectiuni medicale grave la nastere, sindroame sau boli generice rare).

  • 46 % dintre mame sunt externate in 3-5 zile de la nastere, in conditiile in care nou-nascutul prematur sau cu afectiuni poate ramane internat in medie 2-3 luni dupa nastere.*
  • 95% dintre tatii isi vad copilul pentru prima data la externare.*
*Conform unui studiu EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) realizat in perioada august-noiembrie 2020, la care au participat si respondenti din Romania. ”Infant and family-centred developmental care in times of COVID-19 – A global survey of parents’ experiences”, 2021. www.glance-network.org/covid-19/survey.

SOLUTII:

  • Cresterea bugetelor spitalelor si crearea de circuite pentru asigurarea cazarii mamei pe toata perioada spitalizarii nou-nascutului;
  • Testarea zilnica a parintilor cu test RT-PCR sau la intrare cu Test Rapid Antigen pe bugetul spitalului, prin Casa Nationala de Asigurari sau Directia de Sanatate Publica.

2. Hranirea cu lapte matern a nou-nascutilor bolnavi este esentiala pentru reducerea mortalitatii si dezvoltarea optima a acestei categorii de pacienti.

  • Doar 5% din mamele externate au putut aduce lapte matern pentru nou-nascutul ramas in spital.*
  • Doar 37% din mamele care raman totusi internate in spital, pot participa la ingrijirea efectiva a copiilor in terapie intensiva neonatala sau post-terapie.*
*Conform ”Infant and family-centred developmental care in times of COVID-19 – A global survey of parents’ experiences” 2021

SOLUȚII:

  • Crearea de puncte de colectare si conservare a laptelui matern destinate consumului propriului copil, pe langa toate Sectiile de Neonatologie de Nivel II si Nivel III;
  • Educarea si implicarea mamelor cat mai timpuriu in ingrijirea nou-nascutului in spital pentru a facilita alaptarea si pentru a practica metoda de ingrijire piele la-piele care reduce mortalitatea infinatila.

3. Promulgarea HG 720, privitoare la lista medicamentelor compensate, care include tratamentul profilactic pentru Virusul Respirator Sincitial (VRS) la copiii prematuri sau cu malformatii congenitale!

-Mii de parinti asteapta aceasta Hotarare de Guvern ca pe aer! Prematurii diagnosticati cu bronhodisplazie pulmonara, copii pana in 2 ani cu malformatii cardiace, dar si alte grupuri de copii aflati la risc, ajung sa fie reinternati in sectiile de Terapie Intensiva Pediatrica din cauza infectarii cu VRS si a lipsei tratamentului preventiv. Copii au nevoie de 6 doze de tratament intr-un sezon (octombrie-martie), iar o doza costa aproximativ 2000 lei, o suma enorma pentru majoritatea categoriilor sociale din Romania.

SOLUȚIE:

  • Aprobare HG720!

În acest context al Zilei Nationale a Prematuritatii, va rugam, dragi decidenti politici, sa va aplecati cu responsabilitate asupra problemelor cu care se confrunta parintii nou-nascutilor prematuri sau bolnavi si indelung spitalizati la nastere in Sectiile de Neonatologie! Prin solutiile identificate de noi, nu numai ca reduceti numarul zilelor de spitalizare si implicit a costurilor cu actul medical, dar dati speranta unor familii deja greu incercate de soarta!

De Ziua Prematuritatii 2021, Asociatia Unu si Unu este alaturi de micii luptatori si de familiile lor, in 3 sectii de terapie intensiva neonatala de nivel III din Bucuresti. Punem in lumina faptul ca marea familie a prematurilor este formata cadrele medicale din maternitate si din familia biologica: mama, tatal, frati, bunici, matusi, tot cei care il asteapta acasa cu drag. Credem cu tarie ca doar prin colaborarea celor doua parti se poate ajunge la o ingrijire medicala adecvata, la standarde europene.

Asteptam cu interes Raportul privind situatia copiilor prematuri din Romania, precum si progresele inregistrate in acest domeniu in baza LEGII nr. 189 din 21 august 2020 pentru instituirea zilei de 17 noiembrie ca Ziua Nationala a Copilului Prematur din Romania, art. 3 ” În saptamana care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sanatatii prezinta in fata comisiilor de sanatate reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor un raport privind situatia copiilor prematuri din Romania, precum si progresele inregistrate in acest domeniu.”


Bucuresti, 16.11.2021

Semnatar,

Corina Croitoru, parinte de gemeni nascuti prematur, membru fondator si presedinte al Asociatiei Unu si Unu

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu