characters characters

Repetarea unui an scolar. Ce spun studiile despre efectele acestei masuri

22 ianuarie 2019    |   1793 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

repetentie studii
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a declarat la Digi 24 ca elevii din clasele primare ar trebui lasati repetenti pentru a preveni situatiile in care copiii ajung in clasa a VIII-a cu lacune serioase in educatie. Declaratia a declansat mai multe reactii in spatiul virtual, multe dintre acestea citand studii despre repetentie si efectele acesteia asupra copiilor. Majoritatea studiilor pe aceasta tema arata ca a repeta un an scolar scade motivatia scolara a copiilor si stima de sine, afectandu-le echilibrul emotional si crescand riscul de abandon scolar mai tarziu.

Un astfel de studiu a fost realizat in Texas, SUA, de-a lungul a 14 ani. Studiul a urmarit 784 elevi incepand din clasa intai pana la liceu si a aratat ca acei elevi care au repetat o clasa din ciclul primar au avut un risc de 3 ori mai mare de abandon scolar in timpul liceului. Cu alte cuvinte, copiii care au fost lasati repetenti in clasele primare risca sa nu termine liceul. Unul dintre motivele pentru care se intampla acest lucru in Texas este varsta mai mare (16 ani fata de restul copiilor, care incep liceul la 15 ani) la care copiii care au fost lasati repetenti vor intra la liceu. La 16 ani, copiii americani pot incepe sa munceasca sau pot urma o scoala profesionala.

Alte studii indica faptul ca repetentia in clasele gimnaziale duce la cresterea riscului de abandon scolar in timpul liceului.

Desi unele studii arata o crestere a rezultatelor academice in cazul elevilor lasati repetenti, progresul nu este constant, scazand la scurt timp dupa repetarea anului. In plus, copiii lasati repetenti au pe termen lung rezultate mai slabe decat elevii care se afla la acelasi nivel academic, dar nu au fost lasati repetenti.

Efectele repetarii unei clase asupra dezvoltarii emotionale si sociale a copiilor sunt insa mai clare: copiii pierd prieteniile legate in randul colegilor de clasa, sunt stigmatizati de colegii mai mici decat ei, iar stima lor de sine are de suferit. Repetentia este de asemenea asociata cu mai multe probleme de comportament, cu o atitudine negativa fata de scoala, comportamente de risc (consum de alcool, droguri sau fumat), comportamente agresive si intentii suicidale, potrivit Asociatiei Nationale a Psihologilor din SUA.

Copiii din clasele primare considera ca a repeta un an scolar se numara printre primele cinci experiente traumatizante de care se tem, alaturi de a pierde un parinte, a-si pierde vederea, a fi prinsi furand, a fi supusi unei operatii, a primi note proaste sau a-si vedea parintii certandu-se, potrivit unui studiu realizat in 2005. Studiul a indicat ca pana ajung in clasa a sasea, doar pierderea unui parinte si pierderea vederii le inspira mai multa teama decat repetarea unui an scolar.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu