characters characters

Religia - obligatorie si scoala pana la majorat

07 mai 2010    |   433 vizualizări
Noua lege ce urmeaza sa fie votata astazi in plenul Camerei lasa disciplina religie in trunchiul comun, fara ca elevii sa poata alege alta materie.

Religia ramane neclintita din orarul elevilor, clasa a IX-a va fi cuprinsa in anii de gimnaziu, istoria si geografia vor fi studiate de elevii minoritari in limba romana. In plus, copiii vor face obligatoriu 12 clase. Acestea sunt principalele modificari aduse noii legi a educatiei, care iese astazi aproape „cu forta” din comisiile Camerei Deputatilor.

„Dezbaterile nu vor fi prelungite, chiar daca parlamentarii nu vor intocmi raportul final. Actul normativ va fi votat oricum in plenul Camerei”, avertizeaza reprezentantii guvernului, care vor sa accelereze adoptarea legii.

In ceea ce priveste titularizarea, aceasta ramane la nivelul unitatii de invatamant care, potrivit noii legi, va organiza aceste examene. „Acest lucru ne ne mul tumeste si suntem hotarati sa pichetam martea viitoare sediul parlamentului”, sustin reprezentantii sindicalistilor, care ameninta cu greva generala si boicotarea examenelor nationale.

Religie si atat
Concret, pe perioada dezbaterilor, deputatii au decis ca religia sa ramana in trunchiul comun si sa fie obligatorie fara posibilitatea ca elevii sa poata aleage o alta disciplina in locul acesteia, asa cum era prevazut in „penultima” forma a legii.

„Asta dupa ce Patriarhia Romana a cerut sprijinul parlamentarilor pentru modificarea articolului respectiv”, spun pe la colturi unii deputati care nu au fost de acord ca religia sa fie materie obligatorie. Astfel, ca si pana acum, parintii vor putea sa refuze ca prichindeii lor sa studieze aceasta materie doar daca fac o solicitare scrisa si, astfel, „situatia scolara a acestuia se incheie fara aceasta disciplina”.

Dezbateri aprinse au fost si in ceea ce priveste invatamantul in limba minoritatilor. La intrarea in parlament, legea prevedea ca elevii etnici sa poata studia istoria si geografia Romaniei in limba materna, iar disciplina romana sa fie invatata de catre acestia dupa o programa speciala. Prima dintre prevederi nu a trecut insa, invatarea istoriei si geografiei fiind obligatorie in romana.

Articol complet: www.evz.ro
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu