characters characters

Reducerea consumului de produse tip fast-food a inceput in scoli

07 ianuarie 2010    |   650 vizualizări
 

Tentativa Ministerului Sanatatii de a limita consumul preparatelor alimentare de tip fast-food a inceput inca din 2008 prin interzicerea comercializarii unor produse in scoli. Conform legii, proprietarii chioscurilor din incinta unitatilor de invatamant au trebuit sa elimine de pe rafturi produse precum: prajituri, bomboane si acadele, alimentele cu un continut ridicat de grasimi – hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prajiti, alte alimente preparate prin prajire, maioneze, mezeluri grase, precum si alimente cu continut mare de sare - chips-uri, biscuiti, covrigei, sticks-uri sarate, snacks-uri, alune sarate si seminte sarate. Totodata, pe lista interdictiilor se afla orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile sau minerale imbuteliate. Ministerul a publicat doar lista produselor interzise insa a uitat sa publice si una cu cele permise, pentru ca vanzatorii sa stie cu ce sa se aprovizioneze. La inceput comerciantii nu prea au luat in serios legea insa dupa ce au vazut ca au loc o serie de controale de la Protectia Consumatorului, treptat au inceput sa vanda fructe, sucuri naturale, sau diferite produse de patiserie care se incadreaza in caloriile acceptate.

In chioscurile din Arad se respecta prevederile impuse
La Arad, in scolile unde functioneaza chioscurile, precum Liceul Pedagogic „Dimitrie Tichindeal”, C.N. „Elena G. Birta”, Liceul Teoretic „Vasile Goldis”, etc, vanzatorii ne-au explicat ca au acordul scolii in ceea ce priveste produsele expuse si ca au dat ascultare listei publicate acum doi ani. „Am multe fructe, sucuri naturale din fructe dar si diferite produse precum cornuri, biscuiti care se incadreaza in prevederile legii”, ne spune G.M., de la Liceul „Vasile Goldis”. Si directorul unitatii de invatamant Eugen Bocaniciu ne-a spus acelasi lucru – „La chioscul nostru se gasesc produse care respecta prevederile legale, iar copiii le cumpara zilnic.”


Directorul Liceului Pedagogic, Sorin Haiduc, ne-a explicat ca nu exista probleme cu produsele comercializate in incinta scolii – „Copiii s-au obisnuit cu alimentele comercializate la chiosc. Unii isi mai pun mancare de acasa, altii isi cumpara de aici, produse conforme cu prevederile impuse.” Copiii ne-au spus si ei ca aproape zilnic consuma fructe pentru ca stiu ca sunt foarte sanatoase, iar uneori isi mai cumpara si cornuri sau diferite produse comercializate la chiosc. Producatorii au alimentat chioscurile cu diferite preparate precum sunt cornurile cu ciocolata, la un gramaj mai mic pentru a se incadra in numarul de calorii. „De obicei imi cumpar de aici ceva de mancare. Sunt tot felul de produse ok. Imi plac si chipsurile insa nu sunt prea sanatoase sa le consumam in exces. De obicei mai mananc acasa chipsuri”, ne spune un elev.


Lorena Barba, directorul coordonator al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Arad, spune ca „Avem tematici de control in unitatile de invatamant, atat pentru chioscuri cat si pentru programul Laptele si Cornul. Nu am primit reclamatii si de obicei se respecta prevederile legale.”


Sursa: http://stiri.aradcity.ro
 
 
La scoala copilului tau sunt respectate aceste prevederi legale referitoare la comercializarea produselor alimentare?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu