characters characters

Proiectul Legii Educatiei a fost aprobat de Guvern

12 aprilie 2010    |   443 vizualizări
Noua Lege a Educatiei a primit, astazi, unda verde de la Executiv. Ministrii cabinetului Boc s-au reunit in sedinta speciala pentru a aproba documentul.
 
Noua lege a Educatiei propusa de Daniel Funeriu a fost aprobata astazi. Aceasta prevede o noua structura a sistemului de invatamant preuniversitar. Clasa pregatitoare de la gradinita se muta la invatamantul primar, iar clasa a IX-a se muta la gimnaziu. Astfel, liceul va fi de trei ani. Bacalaureatul va avea doar doua probe scrise, iar admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educational.

Noutati sunt si pentru parinti. Ei vor semna un contract cu institutia de invatamant. Pentru chiul, parintele poate plati amenzi intre 500 si 5.000 de lei sau poate fi pus sa munceasca in folosul comunitatii.

Educatorii si invatatorii dispar din scoli, fiind inlocuiti de profesori.
Pentru asta va fi nevoie de sase ani de studiu. Noutatea o reprezinta anul de stagiu obligatoriu. De asemenea, examenul de titularizare dispare.

"Proiectul Legii Educatiei a fost contruit in ideea stabilitatii. Sistemul are nevoie de stabilitate, de un cadru coerent si acestia au fost principalii piloni pe care am construit aceasta lege. Apoi ne-am gandit la coerenta sistemului educational, la predictibilitatea lui si la sustenabilitatea sa. Aceasta lege este pentru copii, pentru parinti, pentru profesori si in mare pentru societatea romaneasca din viitor" a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Acum, proiectul de lege va merge la Parlament, acolo unde va putea suferi modificari, iar premierul Emic Boc a cerut ca acest document sa fie dezbatut in regim de urgenta, pentru a putea fi aplicat incepand cu noul an scolar.

In plus, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a invitat parlamentarii sa depuna amendamente la Legea Educatiei, adoptata de Guvern.

"Vreau sa ii invit pe cei din opozitie sa vina cu propuneri constructive, usa ministerului este deschisa. Ii invit sa fie parte a solutiei, nu parte a problemei sistemului educational ", a declarat ministrul dupa sedinta de Guvern in care s-a adoptat Legea Educatiei.

In acest an, ministrul Daniel Funeriu pune pe masa o Lege a educatiei, sperand sa intre in vigoare din toamna. Este al patrulea ministru care incearca sa anuleze Legea invatamantului din 1998. Inaintea lui, acelasi lucru l-au incercat Cristian Adomnitei, Mircea Miclea si Ecaterina Andronescu. Toti si-au dorit reformarea educatiei, cu toate ca legea din 1998 a fost adaptata de 8 ori pe an. In ultimii 12 ani, actuala legea a suferit 104 modificari.

Sursa: www.realitatea.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu