characters characters

Oradea: Elevii se fac politisti in pauza mare

29 septembrie 2009    |   693 vizualizări
 

Peste 100 de liceeni oradeni vor renunta la minutele de libertate pentru a se face voluntari la Politia Comunitara. Tinerii ii vor atentiona pe trecatori sa nu scuipe pe jos, sa nu distruga bancile din parcuri si ii vor sfatui sa nu dea bani cersetorilor.


Claudia Lupsan este eleva clasa a X-a la Colegiul National Mihai Eminescu. Impreuna cu alti opt colegi, tanara se va face voluntara de partea legii si ordinii. „Vreau sa dau admitere la Academia de Politie, iar perioada de voluntariat va fi una de pregatire pentru mine”, a spus Claudia. Obiceiul de a da de pomana pe strada este cel cu care tanara vrea sa lupte cel mai mult. „Imi doresc sa pot face ceva pentru diminuarea cersetoriei, sa le explic oamenilor ca nu e solutie sa le dea bani cersetorilor”, a explicat fata.


Bataioasa si baietoasa, Claudia a declarat ferm ca meseria de politist le vine la fel de bine fetelor ca si baietilor. „Am invatat de la parinti si de la scoala sa pastrez curatenia si sa pastrez regulile. Asa ne facem viata mai usoara si mai frumoasa”, a afirmat Claudia.


Schimbare prin tineri


„Vrem sa convingem cetatenii sa respecte regulile de convietuire, iar tinerii sunt cei mai receptivi la nou, la educatie”, a explicat generalul in rezerva Craciun Leucea, seful Politiei Comunitare Oradea. Dilema generalului si a echipei implicate in proiectul cu voluntarii este modul de selectare. „Ma asteptam sa aiba impact in scoli, dar sunt totusi mai multi decat estimasem”, a spus agentul comunitar Monica Ambro, care a prezentat proiectul in 20 de licee.
„Programul voluntarilor va fi in special pe perioada pauzelor scolare, in jurul scolii, pentru a nu le perturba procesul de invatare”, a precizat Leucea. La actiunile mai ample ale Politiei Comunitare vor fi invitati si voluntarii cu carnete de elevi, iar prima va fi Campania pentru Curatenie.

Cursuri de pregatire pentru voluntari


Voluntarii vor urma cursuri de pregatire, pentru a cunoaste ABC-ul Politiei comunitare, de la atributii la modul in care trebuie si pot sa intervina, iar in 9 octombrie vor fi certificati. Vor primi banderole, insigne si legitimatii si vor fi implicati in actiuni de atentionare in jurul scolii, dar si in cartiere.

 

Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu