characters characters

“Nu putem sa-l lasam sa mearga singur la scoala. Este prea mic”. Parintii de azi nu-si lasa copiii sa mearga singuri la scoala

24 octombrie 2014    |   516 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/luschei/2822848009


Am crescut cu “cheia de gat”, intorcandu-ne singuri acasa de la scoala si jucandu-ne in fata blocului fara supravegherea adultilor, dar ne este frica sa ne lasam copiii pana la magazinul din coltul strazii. Cel putin asta arata studiul unui medic britanic.


Este vorba de William Burd, care a realizat o harta a traseelor pe care copiii din diferite generatii aveau voie sa le parcurga singuri. Un exemplu: in 2007, Ed Thomas, un copil de 8 ani, avea voie sa mearga singur pana in capatul strazii, 300 metri. Mama lui Ed, atunci cand era copil, avea voie sa parcurga singura o distanta de 800 metri. Parintii mamei lui Ed mergeau singuri pe distante de kilometri.


In acest context, asa cum pentru parintii care se implica exagerat in viata copiilor pentru a-i ajuta sa aiba succes, s-a gasit numele de “parinti-elicopter”, parintii care ii supravegheaza in exces pe copii au fost numiti in mass media “parinti-drone”. Acestia aleg sa isi urmareasca copiii fie de la distanta (cu ajutorul accesoriilor cu GPS pentru monitorizare), fie din apropiere.


Paradoxal, societatea este in prezent mai sigura ca oricand

Statisticile arata ca:

  • numarul de accidente rutiere in care au fost implicati copiii este in scadere constanta, iar accidentele rutiere care au consecinte mai grave pentru copii au fost cele in care copiii erau pasageri, nu pietoni.
  • din cei 250 000 copii dati disparuti in Europa in fiecare an, doar intre 2 si 5% dintre ei sunt rapiti de catre straini, majoritatea fugind de acasa sau fiind rapiti de catre celalalt parinte. (conform ONG-ului Missing Europe Children)
  •  in SUA, 63% dintre cazurile de rapiri de copii implica persoane pe care copilul le cunoaste: prieteni de familie, vecini etc, iar numarul de copiii sub 14 ani, victime ale crimelor a scazut cu 36% din 1993 (conform Departamentului de Justitie din SUA).


Cu toate acestea, parintii considera ca strazile sunt mai periculoase ca oricand pentru copii, mai ales din cauza mediatizarii excesive a cazurilor de rapiri si crime in care sunt implicati copiii.


In plus, rationamentul de tipul “Pana acum nu l-am lasat singur pe copil pe afara si nu a patit nimic. Inseamna ca trebuie sa procedez la fel in continuare pentru a-l tine in siguranta” hraneste convingerea parintilor ca nu este bine pentru copil sa iasa singur afara din casa.

Sursa: Slate.fr


Citeste si:

Mama care isi lasa fiica de 11 ani sa calatoreasca singura prin Europa

De la ce varsta il lasi pe copil singur in oras

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu