characters characters

Limba chineza, disciplina optionala in scolile din Romania

21 octombrie 2014    |   861 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, s-a intalnit sambata, 18 octombrie, cu doamna Xu Lin, director general al Hanbanului si director executiv al Cartierului General al institutelor Confucius, si cu Excelenta Sa, Ambasadorul Republicii Populare Chineze in Romania, doamna Huo Yuzhen.

In cadrul intalnirii s-a discutat despre buna cooperare in domeniul educatiei dintre cele doua tari, accentuandu-se asupra succesului de care se bucura functionarea institutelor Confucius in Romania.

Ministrul Remus Pricopie a punctat ca, dincolo de crearea unui cadru de cooperare, care se realizeaza la nivelul intelegerilor agreate de demnitarii celor doua state, este importanta sustinerea colaborarii intre institutiile de invatamant si cercetare. In acest sens, MEN a incurajat si sprijinit, in baza autonomiei universitare, incheierea de acorduri intre universitatile din China si cele din Romania (Universitatea Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Universitatea „Ovidius” din Constanta si Academia de Studii Economice din Bucuresti). In Romania, functioneaza la ora actuala patru institute Confucius.

Ministrul Remus Pricopie a afirmat ca unul dintre obiectivele noului curriculum pentru invatamantul preuniversitar il reprezinta introducerea posibilitatii de a alege ca discipline de studiu mai multe limbi straine decat cele din portofoliul curent. Conform cererilor parintilor si profesorilor, limba chineza este una dintre optiunile care apar frecvent. In acest moment, insa, predarea si invatarea limbii chineze in scoli sunt greu de realizat, din cauza lipsei profesorilor pregatiti in acest domeniu si a materialelor didactice aferente. Atat directorul institutelor Confucius, doamna Xu Lin, cat si Excelenta Sa, doamna Huo Yuzhen, au subliniat disponibilitatea guvernului chinez de a sustine pregatirea profesorilor prin burse pe care ar urma sa le primeasca pe o perioada de pana la 2 ani, dar si trimiterea unor profesori chinezi in Romania pentru a preda in unitatile de invațamant. Toate detaliile acestui program vor fi puse la punct si prevazute in noul Acord interministerial de cooperare pe care Romania si China urmeaza sa il semneze.

In acest moment, in Romania, functioneaza o singura scoala cu predare in limba chineza, inaugurata in 2014, in cadrul Complexului pentru activitati recreative si educative „Sfantul Pantelimon”.

In universitatile din Romania studiaza, in prezent, 102 cetateni chinezi. Dintre aceștia, 87 sunt inscrisi la studii la nivel de licenta, 12 la masterat, iar 3 la studii doctorale. Alti 12 studenti se afla in tara noastra ca urmare a bursei acordate in baza acordului bilateral.

La randul sau, Romania are un lectorat de limba si civilizatie romana la Universitatea de Limbi straine din Beijing.

Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu