characters characters

Lectura unei carti de fictiune stimuleaza activitatea cerebrala

Efectele lecturii asupra creierului persista zile intregi dupa terminarea unei carti

22 februarie 2019    |   1227 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

lectura si activitatea cerebrala
Lectura unei carti care ne captiveaza este o experienta unica, atat din punct de vedere emotional, cat si intelectual. Un studiu recent confirma ceea ce stiu intuitiv toti cititorii pasionati: o carte buna are efect asupra activitatii cerebrale mai multe zile dupa incheierea lecturii.

Citeste si:

Ce castiga copiii faca citesc fictiune?

De ce este bine pentru copil sa citeasca in fiecare zi


Studiul a fost realizat in cadrul Universitatii Emory, SUA, cu ajutorul a 21 de studenti. Acestia au avut ca sarcina lectura unui roman captivant ("Pompeii" de Robert Harris), impartita pe mai multe zile. Pentru primele cinci zile ale studiului, participantilor le-a fost masurata activitatea cerebrala in stare de repaus. Apoi, timp de noua zile, in fiecare seara, au citit cate 30 de pagini din carte, urmand ca a doua zi dimineata sa le fie masurata activitatea cerebrala in stare de repaus. Dupa terminarea lecturii, activitatea cerebrala a studentilor a fost masurata pentru inca cinci zile consecutive.

Rezultatele studiului au aratat o crestere a legaturilor neuronale in cortexul temporal stang, o zona a creierului asociata cu receptarea limbajului, in diminetile care au urmat lecturii de seara. „Chiar daca participantii nu citeau in timp ce le era scanata activitatea cerebrala, au prezentat legaturi neuronale accentuate in aceasta zona.” Fenomenul este asemanat de cercetatori cu memoria musculara. Aceleasi schimbari au fost observate si in zona creierului responsabila cu senzatiile motrice. Neuronii din aceasta zona au fost asociati si cu realizarea de reprezentari ale unei senzatii corporale; de exemplu, atunci cand ne gandim ca alergam, sunt activati neuronii asociati cu actiunea reala de alergare.

“Schimbarile neuronale pe care le-am descoperit sugereaza ca lectura unui roman te poate transpune cu adevarat in corpul protagonistului. Stiam deja ca o poveste reusita il poate face pe cititor sa se identifice cu personajul, la modul figurat. Acum vedem ca acest lucru se intampla si la nivel biologic”, declara autorul studiului.

Iar faptul ca aceste schimbari persista cateva zile dupa lectura arata ca uneori, o carte buna poate avea un impact real asupra noastra.

Sursa: EscienceCommons.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu