characters characters

Elevii vor fi examinati la bacalaureat doar la o limba straina, a decis Comisia de invatamant

07 mai 2010    |   421 vizualizări

Deputatii din Comisia de invatamant au decis, joi, ca absolventii claselor a XII-a sa sustina, in cadrul bacalaureatului, examen la o singura limba straina, modificand astfel proiectul Educatiei elaborat de Guvern, care introducea probe la doua limbi straine.


Comisia de invatamant a adoptat un amendament al deputatului PNL Adriana Saftoiu, la articolul 66, alineatul 4, litera C din proiectul Legii Educatiei, potrivit caruia "examenul national de bacalaureat consta in sustinerea unei probe de evaluare a competentei lingvistice la o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal".


Saftoiu si-a motivat amendamentul aratand ca, prin pastrarea a doua probe la limbile straine, elevii ar fi supusi unui numar foarte mare de examene, sapte la bacalaureat, la care s-ar adauga trei probe pentru admiterea la facultate. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a sustinut varianta Guvernului. "Daca inainte, cunoasterea a doua limbi straine era un avantaj, acum necunoasterea a doua limbi straine este un dezavantaj", a spus ministrul.


Pe de alta parte, deputatii au pastrat prevederile din proiectul Guvernului referitoare la admiterea la liceu. Astfel, "in cazul in care numarul de candidati este mai mare decat numarul locurilor oferite de liceu, admiterea se face luand in calcul, in proportie de 70% portofoliul educational al elevului, media de absolvire a invatamantului obligatoriu si media la probele de la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a IX-a si, in proportie de 30%, nota obtinuta la disciplina de admitere stabilita de liceu", se arata in proiect.


Tot in sedinta de joi, deputatii au respins prin vot proiectele Legii Educatiei elaborate de PSD si PNL, conform intelegerii stabilite anterior. Presedintele de sedinta, Cristian Dumitrescu, a anuntat ca va solicita, vineri, Biroului Permanent, o prelungire a perioadei de dezbatere a legii in comisie si in plen.


Democrat-liberalul Gelu Visan a spus ca a "a vorbit cu presedintele Camerei, Roberta Anastase la telefon, si pozitia acesteia este ferma: Daca luni nu exista raport asupra proiectului, legea va intra in plen fara".

Sursa: www.realitatea.net

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu