characters characters

Educatia in 2010: bac la trei materii si eliminarea tezelor unice

04 ianuarie 2010    |   4304 vizualizări
 


Modificari l Ministerul Educatiei va absorbi, in aceasta saptamana, Ministerul Tineretului si Sportului, domeniul tineretului urmand sa se transforme in directie, iar cel al sportului in autoritate nationala.


Anul 2010 aduce cele mai importante schimbari in invatamant din ultimul deceniu. Cea mai importanta: modificarea bacalaureatului, examen ce va avea doar trei probe scrise. Pentru elevii de clasa a XII-a, emotiile vor incepe inca din 15 februarie, cand vor fi nevoiti sa sustina testarea competentelor de comunicare. Dupa aceasta prima proba orala, vor urma alte doua: evaluarea competentelor digitale (19-29 februarie) si cea a competentelor in limba straina (31 mai-4 iunie).


Daca pentru cele trei examene orale, candidatii nu vor primi note, ci calificative, stipulate in cate un certificat ce va avea recunoastere la nivel european, probele scrise programate in vara vor avea o miza mai mare. Prima dintre acestea va fi examenul de limba romana, ce va avea loc in 28 iunie, cea de-a doua proba, cea a profilului, urmand a se desfasura in 30 iunie, iar proba la alegere in 2 iulie. Pana la demararea bacalaureatului, Ministerul Educatiei a pregatit si o simulare, in data de 22 ianuarie, ce va avea loc in doar cateva centre din tara. Nu doar bac-ul va avea o noua formula, ci si testarea elevilor de gimnaziu. Scolarii de clasa a VIII-a vor sustine in acest an, in locul tezelor cu subiect unic, un examen national ce va consta din proba scrisa la limba romana (4 mai), si proba scrisa la matematica (12 mai).


Legea Educatiei, aplicata abia din toamna

Un alt punct critic pentru sistemul de invatamant este noua Lege a Educatiei, blocata deocamdata de Curtea Constitutionala, ce ar putea intra in vigoare in anul scolar 2010-2011. Noul cadru prevede un invatamant obligatoriu de 11 clase, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a, clasei a VI-a si clasei a X-a, precum si testari nationale programate pentru elevii de clasa a IV-a, a VIII-a si a XII-a. Conform aceluiasi act normativ, programele scolare au fost impartite astfel incat 75% din ceea ce ar urma sa se predea la clasa ar fi identic pentru toate scolile, 25% din programa urmand sa se stabileasca de fiecare unitate de invatamant in parte, in functie de nevoile pietei muncii.


In privinta invatamantului superior, piatra de incercare o va constitui continuarea procesului cu Universitatea "Spiru Haret", pe marginea blocarii diplomelor pentru absolventii centrelor de invatamant la distanta. Deocamdata, insa, Ministerul Educatiei va trebui sa treaca in noua formula, pregatita prin intermediul unei hotarari de guvern ce va intra in vigoare cel mai probabil in maximum o saptamana. Conform HG-ului, Ministerul Educatiei va absorbi Ministerul Tineretului si Sportului. Astfel, ministrul va avea in subordine domeniul sportului, transformat in Autoritate Nationala, condusa de catre un presedinte, si cel al tineretului, domeniu ce va fi organizat ca directie generala.

 

Sursa: www.gandul.info

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu