characters characters

De ce vad elevii sinuciderea drept o solutie?

07 ianuarie 2010    |   441 vizualizări
 

Un sistem al carui principal reper este notarea elevului. Scoli fara psihologi si multi parinti fara educatia necesara intelegerii copilului pe care il cresc. Ar putea fi cateva dintre motivele pentru care scolarii se sinucid in Romania. La inceput au fost cazuri izolate, apoi s-au inmultit. Dar, niciun ministru - sau inalt responsabil din educatie - nu s-a gandit vreodata la o campanie in care copilului si parintilor sa li se spuna ce inseamna adevarata performanta scolara.

Traim intr-o societate a concurentei, iar drumul spre recunoastere sta intr-un catalog, unde sunt ingramadite note si nimic altceva. Programa este incarcata de materie, elevii invata mai multe teoreme si legi fizice decat in majoritatea scolilor din vest, dar cele mai multe date stocate de creierele lor nu pot fi transmise spre maini. Latura practica a invataturii nu lipseste, dar este cu mult inferioara noianului de teoretic.

Parintii elevilor de astazi au crescut tot intr-un sistem al notei. Asa ca socotesc ca trebuie sa le ceara copiilor lor sa vina acasa cu carnetul plin de zece, chiar daca sacrificiile pentru aceasta inseamna renuntarea la bucati importante de copilarie, sport sau la epuizare emotionala.

Psihopedagog de scoala noua


In acest context, cazurile de suicid in randul scolarilor s-au succedat din ce in ce mai des in ultimii ani. Ultimul episod s-a consumat ieri, 6 ianuarie, cand o adolescenta din Slatina a fost gasita spanzurata. Eleva a unui colegiu de top din oras, tanara obtinuse mai multe note proaste in ultimul timp si se temea de reactia parintilor.

Solutia ideala, spun specialistii consultati de evz.ro, ar fi existenta unui psiholog in fiecare scoala din tara, iar acest aspect nu ar ajuta numai la prevenirea acestor cazuri, ci si la ghidarea vocationala a elevului si tinerea lui la distanta de tentatii care apar odata cu anturajul sau cu dezvoltarea hormonala. Pentru a fi insa o actiune eficienta, psihologul trebuie sa se afle in stransa legatura cu profesorii, dar si cu parintii.

"Este normal ca un copil sa nu gaseasca solutii"


Pentru un copil, a nu sti sa gaseasca o solutie este ceva normal. Dar un parinte care nu stie sa il ghideze spre depasirea solutiei este de condamnat. Cam aceasta este sinteza parerilor psihologilor, la care trebuie adus un amendament, formulat printr-o intrebare: Dar parintilor cine le transmite norma de comportament fata de copil?

Informarea eficienta si educatie permanenta in Romania sunt doar teluri, pe care toti le simtim irealizabile, dar constrangerea europeana ne obliga sa ne angajam sa mintim. De ce? Poate pentru o nota mare.

Sursa: www.evz.ro
 
Cum ar trebui sa abordeze parintii problema notelor astfel incat aceasta sa nu duca la asemenea incidente tragice? Tu cum reactionezi la o nota mica a copilului tau?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu