characters characters

Cum vad liceenii reforma educatiei

01 martie 2010    |   431 vizualizări

Ce ar trebui sa contina programa scolara, ce valoare au meditatiile sau invatatul de pe Google - toate au fost adunate intre copertile unei carti de elevii clasei a X-a I, de la Colegiul „Spiru Haret”.

 

„Programa scolara nu ar trebui sa fie regim de ingrasare cu junk-fooduri de la McDonald’s sau KFC, ci cu mancare ca la mama acasa. (...) Daca o citesti cu atentie, «Ciocoii vechi si noi» aduce bine cu descrierea fitosilor din ziua de azi. (...) Iar, daca Google-ul ar lua locul profei de romana, atunci am fi si mai inculti si mai analfabeti”.

 

Toate acestea sunt spuse cu convingere de copii de 16 ani, liceeni numiti de multe ori pe nedrept „generatia internauta”, superficiala si emo, in paginile unei carti cu suflet: „Intr-o pauza... Universul”.

 

Rezultatul admirabil al unui proiect „unic in tara”

Cartea - care propune masuri lucide pentru reforma in vatamantului si poate fi recomandata cu succes ca obiect de studiu mai-marilor din educatie - a fost realizata si editata prin forte proprii de elevii clasei a X-a I de la Colegiul „Spiru Haret” din Capitala.

 

Sub indrumarea „profei de psiho”, Codruta Missbach, a dolescentii de la profilul sociouman si-au facut curaj sa-si destainuie - zi de zi, in pauze si in fiecare seara, pana tarziu, pe Messenger - gandurile, parerile si temerile. Rezultatul: un tratat de psihologie, in adevaratul sens al cuvantului, pentru profesori; un indrumar de intelegere al propriului copil, pentru parinti; dar si un ghid de cunoastere reciproca, pentru copii.

 

Asta, intrucat, pe langa problemele de care se lovesc zi de zi la scoala - orar aglomerat, lecturi obligatorii „plictisitoare”, meditatii „enervante, dar necesare” - elevii au vorbit, in scris, folosind limbajul de mess, si despre neincredere, anxietate, teama, bucurie, extaz, prima iubire, libertate, schimbare. De fapt, despre orice le influenteaza universul acestor tineri „emo, indragostiti, martieni, nebuni si frumosi”.

 

Articol complet :www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu