characters characters

Cum poti creste un copil care sa devina un adult fericit

04 noiembrie 2019    |   634 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cum cresti un copil fericit
Iti doresti sa ai un copil fericit? Mai important, iti doresti sa ai copii care cresc fericiti si vor fi multumiti pe tot parcursul vietii lor? Studiile arata ca adultii ai caror parinti i-au controlat mai putin in copilarie si au fost mai preocupati de copii, sunt adulti mai fericiti si mai impliniti.

Citeste si:

Lucrurile care ii fac fericiti pe copii, potrivit stiintei

Mai putin control din partea parintilor in copilarie, mai multa fericire la maturitate

 
De cealalta parte, oamenii ai caror parinti au incercat sa ii controleze mai mult si sa le impuna reguli au avut un nivel mai scazut de satisfactie in viata.

Acei adulti ai caror parinti au dat dovada de afectiune si atentie la nevoile copilului au avut un nivel mai ridicat de satisfactie in viata si o stare de bine mai ridicata la maturitate. Controlul psihologic din partea parintilor a fost definit in acest studiu ca refuzul parintilor de a-i lasa pe copii sa ia decizii, invadarea intimitatii si incurajarea dependentei copilului de parinte.

Controlul psihologic este diferit de controlul comportamental. Acesta din urma presupune stabilirea unor sarcini domestice pentru copil, reguli privind temele pentru acasa ori impunerea orei la care copilul trebuie sa adoarma. Controlul psihologic se refera la incercarea parintelui de a controla emotiile si sentimentele copilului sau la folosirea acestora pentru a-l influenta.

Controlul comportamental se refera la felul in care parintii au incercat sa ii faca pe copii sa isi modifice comportamentul pentru a implini nevoile si asteptarile celor din jur. Asteptarea parintilor ca propriii copii sa se conformeze unor standarde inalte, mai ales in situatiile in care este dificil acest lucru intra in categoria controlului comportamental. Controlul psihologic este exemplificat de situatia in care parintii folosesc vinovatia sau iubirea conditionata pentru a-l convinge pe copil sa faca ce isi doreste parintele.

Controlul psihologi are un efect negativ asupra fericirii copiilor pe termen lung, in timp ce controlul comportamental, daca este echilibrat de libertatea de a alege si daca este insotit de caldura emotionala din partea parintilor, are efecte benefice.

Asadar, cum poti sa mentii controlul doar la nivel comportamental? Arata-i copilului tau ca ii intelegi problemele si ingrijorarile validandu-i emotiile, ofera-i libertatea de a explora lumea din jur si de a lua decizii, setand limite si reguli pe care copilul sa le inteleaga.


Sursa: Inc.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu