characters characters

Creativitatea ne face mai puternici

31 martie 2015    |   552 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Daca ne uitam la definitia creativitatii din dictionarul explicativ al limbii romane, vom vedea ca aceasta a evoluat de la a fi considerata “insusirea de a fi creator, putere creatoare” la “dispozitia potentiala de a crea”, ajungand astazi sa fie nu doar capacitatea de a crea, ci chiar “de a produce valori”.

Dincolo de normele lingvistice insa, ce este creativitatea? In cazul in care sunteti inclinati sa spuneti ca este o muza atemporala care coboara peste sufletele artistilor si le insufla inspiratie creatoare, n-am putea sa va spunem daca este adevarat sau nu. Dar ce stim sigur este ca toti avem doza noastra de creativitate si ca putem sa o cultivam, sa o crestem si sa ne bucuram ca avem aceasta inzestrare extraordinara. Creativitatea ne face mai puternici, ne da acel “quelque chose” care ne diferentiaza, ne ajuta sa gasim noi moduri de exprimare a lucrurilor, ne da curajul sa descoperim alte drumuri decat poteca batatorita.

Ca orice abilitate pe care o avem si pe care dorim sa o dezvoltam, si creativitatea are nevoie creativitatede antrenament continuu. Pentru a avea cele mai bune rezultate, ea trebuie exersata zilnic prin tot felul de activitati care sa ne deschida noi orizonturi, sa ne oblige sa gasim noi solutii, sa ne impinga sa mergem un pas mai departe decat am fi tentati. Saptamana Creativa are scopul de a le arata copiilor cat de valoroase sunt ideile lor si ca invatarea poate fi si distractiva, nu doar plicticoasa, prin intermediul de trucuri de comunicare non-verbala, exercitii de facilitare grafica si de energizare. Alege o tema care sa tina cont de varsta elevilor, dar si de “personalitatea” clasei, dincolo de etapa de invatamant in care sunt scolarii.

Indemnarea elevilor de a-si descoperi superputerea la care au facut apel in momente considerate cheie de catre ei este nu doar un exercitiu de memorie, ci si de crestere a stimei de sine, de interconectare si de invatare prin puterea exemplului celor de o varsta cu ei.

Credem cu tarie ca in Saptamana Altfel este necesar ca temele sa fie alese in concordanta cu interesele elevilor si nu cu cele intuite sau presupuse, ci cu cele reale, exprimate fie prin vot, fie in cadrul unei discutii deschise. Si pentru ca ne dorim ca totul sa fie cat mai usor, venim in sprijinul tau cu o sectiune intreaga in care iti dam idei de jocuri si activitati care sa te ajute sa redescoperi frumusetea de a invata si de a-i invata pe altii.

In completarea creativitatii pentru viitor vine tehnologia, aceasta din urma servind drept loc de joaca si fiind un excelent mod de exprimare a puterii creatoare a fiecaruia. Samsung sustine acest demers al manifestarii creativitatii deoarece isi doreste sa fie prezent in vietile oamenilor nu doar ca simpla tehnologie, ci sa si joace un rol activ in evolutia lor.

Ora de creativitate propune o abordare noua, care sa ajute transformarea obstacolelor in oportunitati, miza proiectului in cadrul “Saptamana Altfel” fiind de a le da oportunitatea profesorilor sa treaca peste resursele limitate de care dispun, iar elevilor sa le expuna abordari variate si deschise pe care sa le introduca in activitatile zilnice cu usurinta. Samsung sprijina acest demers, devenind astfel parte a dezvoltarii si succesului noilor generatii. Vino si tu pe oradecreativitate.ro sa descoperi creativitatea in orice activitate.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu