characters characters

Contractele dintre scoli si parinti, apreciate la dezbaterile pe tema Legii Educatiei

31 martie 2010    |   509 vizualizări
Participantii la dezbatere  sustin ca principalul punct forte al proiectului legislativ este acela ca actul normativ se adreseaza in primul rand elevilor, nu doar dascalilor.

Incheierea contractelor dintre scoli si parinti reprezinta unul dintre beneficiile noii legi a invatamantului, potrivit participantilor la o dezbatere care a reunit, marti, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai inspectoratelor scolare, directori, cadre didactice, contabili si juristi.

Participantii la dezbaterea despre proiectul de act normativ au fost de acord ca principalul punct forte este acela ca, pentru prima data in Romania, un astfel de act normativ se adreseaza in primul rand elevilor, nu doar dascalilor, spun reprezentantii ministerului.

Proiectul prevede, printre altele, ca parintele sau tutorele legal sa ia masuri pentru prezenta copilului la scoala in baza unui contract educational, incheiat cu unitatea de invatamant in momentul inmatricularii anteprescolarilor, respectiv prescolarilor sau elevilor. Contractul educational-tip, in care sunt inscrise obligatiile reciproce ale partilor, este aprobat prin ordin de ministru si este particularizat, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, prin decizia consiliului de administratie. Parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului, in caz contrar el riscand sa fie sanctionat cu amenda intre 500 si 5.000 de lei sau munca echivalenta in folosul comunitatii, se arata in proiect.

Tot la dezbaterea de marti, secretarul de stat Oana Badea a subliniat faptul ca actualul proiect de lege, prin toate masurile cuprinse (introducerea clasei pregatitoare, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, formarea initiala prevazuta pentru cadrele didactice) este menit sa faciliteze o pregatire mult mai solida a elevului, o cunoastere mai profunda a alternativelor educationale pe care le poate avea acesta la un moment dat, dar si o implicare mult mai serioasa din partea parintilor in viata scolii, mai spun reprezentantii ministerului.

Oana Badea a mai declarat ca proiectul de lege rezolva o mare parte dintre problemele si lacunele existente in actualul sistem educational si ca in centrul sau se afla, de aceasta data, elevul cu preocuparile lui, acesta fiind practic adevaratul centru de greutate al noii legi.
Proiectul noii legi a educatiei a avut insa parte si de multe critici, venite in zilele precedente de la rectori, parinti si profesori. La randul lor, o parte a politicienilor a gasit in proiectul de act normativ pretext sa conteste guvernul, PNL si PSD boicotand dezbaterea pe acest subiect desfasurata luni la parlament, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a premierului Emil Boc.

Sursa: www.realitatea.net
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu