characters characters

Concurenta exacerbata intre frati ii poate invrajbi pe viata

23 martie 2010    |   588 vizualizări


Intrebarea celebra a multor parinti „Tu de ce nu poti fi ca fratele tau?” ii frustreaza pe cei mici si poate duce la o ura exagerata care-i indeparteaza iremediabil pe frati.

 

De la cele mai mici varste, in mintile fratilor apar sentimente precum invidia si gelozia, iar de cele mai multe ori concurenta intre ei are ca miza atentia si afectiunea parintilor. Animozitatile sunt considerate normale, fac parte din natura umana, asa ca sicanele si paruielile intre frati trebuie privite cu ingaduinta, dar nu incurajate.

 

Parintii le pot diminua evitand sa ii supuna comparatiilor, incurajand calitatile fiecaruia si cooperarea. Abordari precum „Fratele tau poate, tu de ce nu poti?” sau „Fratele tau e bun la romana, tu de ce nu esti?” nu fac decat sa il frustreze pe cel dezavantajat si sa-l opreasca in dezvoltarea propriilor calitati.

 

Rivalitatea intre frati se manifesta puternic pana la adolescenta, perioada pana la care tata si mama sunt in centrul universului copiilor lor, insa, atunci cand ea a fost puternic alimentata, se poate mentine pana la varste inaintate.

 

Cristina are doua fetite de 3, respectiv 4 ani, si a observat ca cea mica este avantajata de concurenta intre ele. „Daca cea mare invata o poezie sau un cantec la gradinita, cea mica invata dupa ea. Initial credeam ca o face doar pentru a o imita, insa e clar ca e foarte ambitioasa si nu vrea sa fie mai prejos decat sora ei”, spune mama fetelor.

 

Beneficiile rivalitatii

La doar 3 ani, mezina familiei stie mult mai multe decat sora ei la aceeasi varsta. Conform exemplului, rivalitatea fraterna in forma moderata, supravegheata de parinti, nu poate fi decat benefica.

 

Cand unuia dintre frati ii este apreciat un anumit comportament pozitiv, iar celalalt il imita pentru a se bucura de aceeasi apreciere, si unul si altul au de castigat. In cazuri extreme insa, cand competitia il dezavantajeaza puternic pe unul dintre ei, efectele pot fi ingrijoratoare: ura exprimata prin agresiune fizica, disparitia solidaritatii si a sprijinului reciproc.

 

Competitia exagerata duce la frustrare

Pentru a nu se ajunge la invidie exagerata intre frati, psihologii le recomanda parintilor sa-i aprecieze pe fiecare in parte in functie de personalitatea si de calitatile pe care le au, fara a face comparatii care sa il dezavantajeze pe unul dintre ei.

 

„Comportamentele pozitive ale copiilor se obtin prin incurajare si sustinere, iar daca parintii creeaza o situatie competitionala intre ei risca sa ii frustreze si sa le induca sentimentul neputintei”, spune psihologul Maria Oprea.

 

Este gresit, precizeaza psihologul, ca unul dintre copii sa fie indicat drept model catre celalalt, pentru ca exista riscul ca acela aflat pe locul doi sa fie frustrat toata viata si sa se raporteze permanent la succesele celuilalt.

 

Articol complet: www.evz.ro


 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu