characters characters

Clasele „Step by Step”, desfiintate pas cu pas

08 februarie 2010    |   454 vizualizări
 

Parintii care au copiii in clasele de invatamant alternativ sunt pusi in situatia de a-i plati singuri pe dascali. Motivul: ministerul „a uitat” sa aloce bani si pentru acest timp de educatie.

 

Clasele „Step by Step” din majoritatea judetelor tarii sunt la un pas de desfi intare. Asta din cauza ca incepand cu anul scolar 2010-2011 finantare a sistemului de educatie se va face pe cap de elev, iar astfel veniturile scolilor vor intra considerabil „la apa”.


 
Motivul: sefii educatiei au omis sa-i includa si pe copiii din invatamantul alternativ in hotararea de guvern care stabileste cat va primi fiecare elev pentru scolarizare, incepand cu anul viitor.

 

In fata evidentelor, reprezentantii de la Educatie ridica din umeri si spun ca nu cunosc „situatia”. Omisiunea ministerului afecteaza 5.000 de elevi care beneficiaza de „Step by Step”.

 

Creativitatea, nefinantata

 

In ultimele zile, inspectoratele scolare din mai multe judete s-au vazut nevoite sa nu mai faca inscrieri pentru clasa intai „Step by Step”.

 

„Pur si simplu nu mai au cu ce sa-si plateasca personalul, mai ales ca la fiecare clasa sunt cate doua invatatoare. Suntem disperati pentru ca este o alternativa in sprijinul copiilor si al parintilor”, sustine o mamica.

 

La fiecare clasa de „Step by Step” sunt doua invatatoare care se ocupa de copiii carora in timpul orelor le este incurajata creativitatea. Ulterior, invatatoarele ii ajuta pe micuti la teme si-i supravegheaza cand se joaca. La ora 16.00, cand vin parintii sa-i ia, temele pentru a doua zi sunt deja facute, iar ei, acasa, nu trebuie sa mai faca exercitii si probleme cu cei mici.

 

Asa ar putea fi descris, pe scurt, programul „Step by Step”, care se aplica, in principiu, pentru clasele primare. E o forma de educatie diferita de cea traditionala, reglementata in Statele Unite ale Americii, iar la noi acum 15 ani si care a avut un start destul de greu.

 

„Sunt din Craiova, iar la scoala mea sunt trei clase de «Step» cu rezultate foarte bune. Parintii platesc doar masa, iar copiii invata in conditii deosebite. Vin cu placere la scoala, se bucura de o ambianta placuta, de o atentie deosebita si de stilul democratic al cadrelor didactice, cu o solida pregatire psihopedagogica”, arata un dascal de la „Step”.

 

Si Buzaul e unul dintre judetele in care nu se vor mai face inscrieri pentru cele patru clase intai de „Step by Step”. Celelalte clase, pana la a IV-a, vor continua in regim normal.

 

„Impreuna cu parintii, facem eforturi pentru a mentine aceste clase, care adunau in jur de 20-25 de elevi”, a explicat inspectorul scolar general Florina Stoian. Situatia este similara si in Satu- Mare, Cluj si Alba.


 
Reprezentantii Ministerului Educatiei ridica din umeri: n-au auzit de problema. „Ministerul nu le-a dat aceasta dispozitie. Ministerul agreeaza in vatamantul alternativ, n-are de gand sa-l desfiinteze. Insa, inspectoratele pot lua in consiliile de administratie anumite decizii”, ne-a declarat nestiutoare Melania Mandas Vergu, consiliera in cadrul Ministerului Educatiei.

Sursa: www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu