characters characters

Ce rol are psihologul scolar

19 octombrie 2009    |   2162 vizualizări


Orice unitate de invatamant ar trebui sa aiba un cabinet de psihologie, spun specialistii. Elevii cu probleme de invatare, de comunicare, de adaptare sau de comportament pot solicita consiliere pentru a gasi o solutie.

Principalul rol al psihologului in scoala este de a mentine o legatura permanenta intre profesori, elevi si parinti, cu scopul de a descoperi problemele de comunicare dintre acestia si de a propune solutii.

„Prezenta unui psiholog cu rol de consilier scolar este esentiala in orice mediu de invatamant. El este cel care poate ajuta copiii sa treaca peste probleme dificile de competenta scolara, de adaptare, de comunicare si de socializare”, spune Lena Rusti, psiholog la Clinica Mentarex din Bucuresti.

Un confident de incredere

Psihologul poate fi solicitat in mod direct de catre elevi atunci cand au o problema si au nevoie de cineva impartial cu care sa discute fara teama ca sunt judecati. Initial, copiii pot avea rezerve in a solicita ajutorul psihologului.

De aceea, specialistii spun ca este foarte important sa li se explice faptul ca sunt protejati de obiectivitatea si de confidentialitatea consilierului, pentru ca, in acest fel, elevii vor putea sa vorbeasca deschis. Consilierul scolar poate contribui efectiv la depasirea framantarilor si trairilor afective specifice pubertatii.

Psihologul poate fi solicitat si prin intermediul profesorilor care constata anumite probleme la elevii lor si cer ajutorul pentru solutionarea acestora.

„Consilierul scolar poate fi apelat si atunci cand copilul are probleme acasa si nu gaseste suportul familial necesar pentru a le rezolva. De asemenea, o discutie cu elevul este de ajutor si atunci cand acesta are probleme cu prietenii sau cu profesorii. De cele mai multe ori, copilul apeleaza la consiliere atunci cand nu vede nicio alta solutie. Apoi, incepand sa discute, elevul observa beneficiile si apeleaza mult mai des la serviciile consilierului scolar”, mai spune Lena Rusti.

O prezenta necesara la sedintele cu parintii

Specialistii spun ca este important ca psihologul scolar sa participe la sedintele cu parintii, care ar trebui sa se desfasoare periodic. In acest fel, atat consilierul, cat si parintii pot afla mai usor care sunt problemele cu care elevii se confrunta, care este cea mai eficienta metoda de comunicare cu acestia si pot identifica impreuna posibilele solutii.
 

Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu