characters characters

Bucuresti: Panica: De teama gripei porcine parintii nu si-au lasat copiii la scoala

23 octombrie 2009    |   634 vizualizări

Peste 200 dintre elevii de la scoala nr. 146 din Sectorul 5 nu au venit astazi la ore. Colega lor, Roxana Gavrila, eleva in clasa a IV-a, a fost este infectata cu virusul gripei porcine. Alti doi elevi prezinta simptome ingrijoratoare.

Aproximativ o treime din cei 700 de elevi ai scolii nr. 146 din Sectorul 5, unde a fost depistat primul caz de gripa porcina cu transmitere locala din Romania, nu au venit astazi la scoala. „Unii parinti s-au speriat si au decis sa-si tina parintii acasa. Cel tarziu saptamana viitoare se vor intoarce la ore. Cei care vin la scoala sunt controlati in fiecare dimineata de medici si profesori”, a spus directorul adjunct al scolii, Radu George Laurentiu.

Roxana Gavrila, eleva in clasa a IV-a C la Scoala nr.146 „I.G. Duca” de pe Soseaua Panduri, a fost depistata miercuri seara cu gripa A/H1N1. Este primul caz de infectare fara ca pacienta sa fi avut contact demonstrabil cu persoane infectate venite din strainatate.

“Fetita prezenta simptome inca de vinerea trecuta iar analizele au confirmat existenta virusului”, a spus profesor doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Clasa in care invata eleva este sigilata iar colegii ei, 29 la numar, vor sta acasa o saptamana. Roxana este izolata la domiciliu, unde i se administreaza medicatie anitivirala.

 


 
„In alte tari se moare iar la noi bolnavii sunt tratati acasa”
Parintii copiilor care invata la aceasta scoala s-au adunat ieri in fata institutiei de invatamant la aflarea vestii ca una dintre eleve este bolnava. Unii dintre ei au cerut directiunii sa suspende cursurile in toate clasele. „O sa-mi iau copilul acasa. Medicii si profesorii spun ca nu este pericol sa se infecteze si ceilalti copii dar eu nu pot risca. Oricum nu prea inteleg care-i treaba cu gripa asta, ca in alte tari se moare iar la noi bolnavii sunt tratati acasa”, spunea o mamica.

Panica starnita in randurile parintilor este alimentata si de faptul ca doi dintre colegii de clasa ai Roxanei prezinta simptome specifice infectarii cu virusul A/H1N1.

 “O echipa de medici specialisti au facut investigatii medicale celor 29 de copii din clasa respectiva. In cazul a doi dintre ei, care prezentau simptome, analizele au fost trimise mai departe la Institutul “Cantacuzino” si vom avea raspunsul analizelor pana luni”, a mai spus directorul adjunct al scolii.
Profesorii spun ca delegatia din strainatate nu a a adus virusul
 
O delegatie venita din strainatate in urma cu doua saptamani, formata din profesori olandezi si spanioli, ar fi putut explica existenta acestui virus. “Nu cred ca aceasta este cauza, profesorii erau sanatoti iar noi i-am sunat din nou sa-si mai faca odata analizele. De asemenea, ei nu au intrat in contact cu elevii”, a mai spus directorul scolii.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii estimeaza ca numarul de cazuri va creste la patru milioane in urmatorii patru ani, cat va dura pandemia.

„Vaccinarea elevilor impotriva virusului A/H1N1 nu poate sa inceapa mai devreme de 4 ianuarie pentru ca testele nu sunt finalizate”, a mai spus Streinu Cercel.



Sursa: www.adevarul.ro


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu