characters characters

Braila: Sute de elevi pleaca anual in strainatate, calcand pe urmele parintilor

04 ianuarie 2010    |   504 vizualizări
 

Sute de copii si tineri parasesc anual orasul pentru a lua calea Europei. In anul scolar trecut au plecat din sistemul de invatamant nu mai putin de 299 de elevi braileni. Cei mai multi dintre acestia, 152, sunt din clasele gimnaziale.


Intr-o statistica realizata de Inspectoratul Scolar Judetean se arata ca in 2009 au fost scosi din tara 299 de elevi braileni. Cei mai multi elevi, 152, care au iesit din sistemul de invatamant brailean, sunt din clasele I-VIII. Ei sunt urmati de liceeni, 87.


Pe locul trei in topul celor care renunta sa studieze in Braila se afla elevii din invatamantul primar, 42. Din invatamantul profesional au plecat 18 elevi, iar din cel postliceal, niciunul.
„Sotul meu a plecat primul in Italia, apoi m-a chemat si pe mine. Copilul era in clasa a VIII-a aici. L-am lasat sa termine anul scolar si am decis impreuna cu sotul sa-l luam si pe el in Italia. Am considerat ca este mai bine sa ne fie alaturi pentru ca ramasese acasa doar cu bunicii, care nu se puteau ocupa de el", ne-a povestit Aurelia Mardare.
Femeia a mai adaugat ca desi initial a incercat sa-si dea copilul la scoala in Italia, acesta a refuzat continuarea studiilor pentru ca si-a gasit un job legal. „Daca pe viitor se hotaraste sa urmeze si o scoala, noi ii suntem alaturi", a conchis Aurelia.


Elevii se adapteaza repede in strainatate
Mirajul strainatatii ii prinde pe elevi. Sute de copii si tineri parasesc anual orasul pentru a lua calea Europei. Unii isi urmeaza parintii, altii aleg sa plece singuri sa munceasca. Cert este ca, anual, pleaca sute de elevi numai din Braila.


„La capitolul adaptare in scolile straine, cred ca in general, elevii romani nu intampina probleme deoarece calitatea invatamantului romanesc este superioara celei din strainatate. Mai dificil este momentul in care ei hotarasc sa se intoarca la noi pentru ca circuitul actelor este destul de complicat", a punctat inspectorul scolar general, prof. Viorel Botea.
Psihologul scolar, Rodica Popa, coordonator al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Braila considera ca elevilor le este mai bine alaturi de parintii plecati in strainatate, decat aici, cu bunicii ori rudele.


„Parintii au un rol foarte important in viata copiilor si a tinerilor. Si atunci, daca ei muncesc afara si isi iau si copii acolo, cred ca aceasta masura se impune. Adaptarea elevilor in strainatate se produce oricum, insa au nevoie ca parintii sa le fie alaturi", a explicat psihologul Rodica Popa.


Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu