characters characters

Bacalaureat 2010: La engleza elevii vor fi mai putin stresati

05 februarie 2010    |   459 vizualizări

Proba orala la o limba straina se pastreaza la bacalaureatul din acest an, dar este programata in timpul anului scolar, in aprilie.

Aceasta nu este insa singura modificare. Potrivit Olesiei Sava, care preda limba engleza la Colegiul George Cosbuc, examenul la engleza si-a pierdut din amploare, nemaifiind o proba de sine statatoare, ca in alti ani.

„Avantajul este pentru elevi, care nu mai sunt la fel de stresati pentru ca acum examenul se va da cu profesorul de la clasa si un profesor din alt liceu”, spune aceasta. De asemenea, nici subiectele nu vor mai fi prea grele. „Dar din punctul meu de vedere subiectele la bacalaureatul oral la engleza sunt usurele”.

Bacalaureatul la engleza: trei probe de foc


Examenul va cuprinde trei probe, prima fiind de ascultare si intelegere a unui text (listening), apoi de citire (reading), care cuprinde atat citirea unui text  cat si redactarea unui email sau a unui eseu (writing).
„ inainte examenul era mai complex, acum nivelul limbii folosite in exercitii este destul de scazut”, spune profesoara, precizand ca anul trecut subiectele erau diferentiate in functie de numarul de ore de engleza la fiecare profil din liceu.

„Acum subiectele sunt la fel pentru toti si se verifica anumite competente de limba”.

Certificatele, importante

De anul acesta, elevii de clasa a XII-a care dau bacalaureatul la limba straina vor primi un certificat de competenta lingvistica, ce indica nivelul elevului respectiv raportat la grila europeana. Astfel, oricine din Uniunea Europeana isi poate da seama cu usurinta cat de bine stie un absolvent de liceu din Romania o limba straina.

Astfel, pentru prima data, se elimina birocratia recunoasterii diplomei de bacalaureat in alte tari.

Recomandari

Engleza nu se poate invata de azi pe maine, subliniaza Olesia Sava, care considera ca reteta succesului inseamna exercitii si mult timp de pregatire.

Ea le recomanda elevilor ca pentru proba orala a bacalaureatului la limba engleza sa lucreze la dezvoltarea vocabularului si a gramaticii. „Cel mai usor este sa citeasca in engleza”, spune aceasta, indicand ca timp optim de pregatire zilnica o ora.

Vestea buna la balacaureatul de anul acesta este pentru elevi: fiind programat in timpul anului scolar, nu vor mai fi asa de stresati. „inainte, in cele doua saptamani de examene de bacalaureat, innebuneau si era foarte greu si pentru profesori”, mai spune aceasta.
 
Sursa: www.evz.ro
 
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu