characters characters

Semne ca il hranesti excesiv pe copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 octombrie 2013    |   1389 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

“Mananca tot din farfurie ca sa te faci mare!” este o replica pe care am auzit-o si noi la randul nostru cand eram copii si pe care o spunem copiilor mofturosi la mancare. Problemele apar atunci cand “tot din farfurie” este prea mult pentru nevoile copilului, care ajunge sa fie hranit excesiv. De aici pana la tulburarile de comportament alimentar (anorexie sau bulimie) mai este doar un pas. Iata cum iti dai seama daca, din dorinta de a creste un copil sanatos, ii oferi prea multa mancare.

Cum iti dai seama ca il hranesti excesiv pe copil


1. Portiile copilului sunt la fel de mari  ca portiile parintilor. Este normal ca un copil sa manance mai putin decat un adult. Pentru a te asigura ca mananca suficient, ii poti pune o portie mai mica, incurajandu-l sa ceara o a doua daca nu s-a saturat.

2. Se joaca cu mancarea in farfurie. Uneori se poate intampla acest lucru fiindca nu le place mancarea, sunt preocupati de altceva sau pur si simplu nu mai pot sa manance. Lasa-l cateva minute in fata farfuriei, iar daca isi continua joaca cu alimentele, probabil ca poti deja sa iei farfuria din fata lui.

3. Nu mai are apetit pentru masa urmatoare – desi in mod normal i-ar fi foame la ora respectiva. Multi copii refuza mancarea pentru ca iau prea multe gustari intre mese incat nu le mai este foame sau pofta de mancare. Calitatea gustarilor este de asemenea importanta, copiii din ziua de azi consumand mai multe dulciuri sau gustari bogate in calorii decat in trecut.

4. Folosesti gustarile sau alimentatia drept consolare atunci cand copilul este suparat.  Daca obisnuiesti sa ii oferi o ciocolata sau o inghetata pentru a-l binedispune sau a-l ajuta sa-i treaca supararea, incurajezi un comportament alimentar nesanatos. De asemenea, unii parinti folosesc alimentele drept recompense atunci cand au terminat cu bine o activitate, ceea ce ii face pe copii sa asocieze mancarii anumite stari emotionale. Preferabil este ca cel mic sa priveasca alimentele ca pe o sursa de energie, necesara unei vieti sanatoase, nu ca pe o sursa de multumire sau fericire.


Ce poti sa faci ca parinte pentru a evita mancatul excesiv la copii?

1. Ofera un bun exemplu de alimentatie: mese la ore fixe, alimente sanatoase, dulciuri cat mai putine.

2. Inlocuieste gustarile care constau in dulciuri cu fructe si legume crude.

3. Redu tentatia dulciurilor prin a evita sa tii in casa gustari care sunt bogate in calorii si care taie pofta de mancare.

4. Incearca sa oferi copilului 5 portii pe zi de legume si fructe si o cantitate cat mai redusa de dulciuri si produse ce contin grasimi.

5. Evita sa adaugi zahar sau indulcitori pentru unele alimente sau bauturi pe care le consuma copilul tau.

6. Redu cantitatea de sare din mancarea copilului.

7. Nu transforma alimentele in recompense pentru copii.

8. Tine cont de nivelul de activitate fizica pe care o realizeaza copilul tau, de varsta, sexul si greutatea sa actuala atunci cand calculezi numarul de calorii necesare. Poti folosi un calculator de calorii disponibil pe internet. Iata un exemplu.

9. Informeaza-te despre obezitatea la copii si despre cum poti incuraja alimentatia sanatoasa.

Este destul de dificil pentru parinti sa recunoasca semnele unei alimentatii excesive a copilului, pentru ca multi ne ghidam, uneori fara sa ne dam seama, dupa principii ca: “Mai grasut e mai dragut.”, “Va avea destul timp cand va creste mare sa se preocupe in legatura cu greutatea”, “Va slabi in timp” sau “Daca nu mananca mult, nu este un copil sanatos”. Insa tocmai un regim alimentar echilibrat asigura sanatatea copilului tau acum si mai tarziu. Copilul tau mananca tot din farfurie?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    emy    30.10.2013 - 11:24
    Din pacate, in multe situatii in care parintele considera ca cel mic nu mananca destul si tot insista sa mai manance, copilul se obisnuieste cu acest stil de alimentatie si ajunge la probleme cu greutatea. Este preferabil sa ii lasam pe copii sa manance cat vor si sa nu insistam cand vine vorba de mancare.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe