characters characters

10/19 - Compunerea cu titlu dat
Clasa a IV-a    Romana

23 decembrie 2013   
1. Copilul redacteaza cu dificultate planul unei compuneri cu titlu dat.

Ce poate faci ca parinte

 • Stabiliti impreuna despre ce va fi vorba in compunerea ce urmeaza sa o redacteze. Sfatuieste-l pe copil ca faptele povestite in compunere sa fie prezentate in ordinea cronologica a desfasurarii lor. Urmarind derularea faptelor in timp, copilul se va descurca usor sa intocmeasca un plan.
 • De exemplu, pentru a alcatui o compunere cu titlul „La padure” va trebui sa povesteasca, in ordine, faptele si intamplarile desfasurate, incepand cu drumul catre padure, activitatile care au avut loc acolo, in ordinea desfasurarii lor si terminand cu drumul inapoi spre casa.


2. Exprimarea scrisa a copilului este, pe alocuri, neclara, ambigua.


Ce poti face ca parinte

 • Lasa-l pe copil sa scrie singur compunerea pe o ciorna, apoi citeste tu compunerea cu voce tare, asigurandu-te ca cel mic este atent la ceea ce spui. Insista pe pasajele cu exprimarea neclara. Va sesiza singur ca exprimarea nu este corespunzatoare. Cere copilului sa reformuleze enunturile neclare, pana ajunge la o forma convenabila. Pune-l sa inlocuiasca propozitiile neclare cu cele reformulate in compunere, apoi sa o transcrie pe caiet.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu