characters characters

13/15 - Cercul
Grupa mica    Matematica

12 noiembrie 2013   
Foloseste cel mai adesea cuvantul ”rotund” sau indica cu degetul in aer forma cercului, atunci cand trebuie sa foloseasca cuvantul ”cerc”.
Nu este nimic gresit in a folosi cuvantul ”rotund” atunci cand trebuie sa spuna forma geometrica – cerc. La varsta de 3 ani si chiar si mai tarziu, copilul tau va prefera sa foloseasca cuvantul ”rotund” si sa deseneze cu degetul in aer, forma de cerc si chiar sa o compare, spunand ca e ”ca o minge”. Asta arata ca a stie ce este un cerc si il recunoaste in lucruri concrete din mediul inconjurator. Cuvantul ”cerc” este mai abstract, mai greoi si nu il va invata decat prin utilizarea lui repetata, in jocuri si activitati diferite.

Ce poti face ca parinte

 • Ofera-i cat mai multe momente de joc cu obiecte, lucruri ce au forma de cerc si cere-i sa foloseasca cuvantul ”cerc”. Mersul in cerc, indoirea degetelor sau a bratelor sub forma de cerc, sarituri in cercuri de diverse culori sunt doar cateva jocuri de miscare prin care copilul poate fi stimulat sa repete cuvantul ”cerc” in timp ce se joaca.
 • Il poti ajuta sa-si faca propria colectie de obiecte ce au forma de cerc. Adunati intr-un cos in forma de cerc, diverse obiecte: nasturi colorati mari, bratari colorate, roti rupte de diverse marimi, bureti, bucati de material: stofa, lana, matase, piele, metal, cauciuc sau plastic, in forma de cerc. Pe masura ce adaugati obiecte, cere-i sa spuna ce forma au.
 • Modelati impreuna plastilina sau coca in forme de cercuri, de marimi diferite. Grupati-le in cercuri mari si mici, imbinati-le pentru a realiza diverse lucruri: un sirag de margele, o omida, o minge cu buline etc. Folositi cuvantul “cerc” atunci cand descrieti forma lor

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu