characters characters

Prieteniile toxice la copii

Comportamente care nu indica o prietenie adevarata

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 septembrie 2019    |   7234 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

prieteniile toxice la copii
Fiecare parinte isi doreste ca fiul sau fiica sa sa isi gaseasca prietenii potriviti cu care sa se joace si mai tarziu sa iasa in oras, sa imparta secrete, sa invete si sa fie in siguranta. Prieteniile sanatoase aduc implinire sufleteasca, sprijin si confort, iar in cazul copiilor, ii invata ce inseamna increderea, asumarea sanatoasa a riscurilor si sentimentul ca nu sunt singuri. Nevoia de a apartine unui grup si de a fi apreciat de copiii de aceeasi varsta este una normala si extrem de importanta pentru dezvoltarea copilului tau.

Din pacate, nu toate prieteniile sunt sanatoase. Unele sunt toxice si afecteaza stima de sine a copiilor, starea de bine si echilibrul lor emotional. Cu cat copiii invata mai devreme sa recunoasca prieteniile toxice cu atat este mai bine pentru ei pe termen lung: adultii care in copilarie au avut relatii de prietenie nesanatoase tind sa aiba acelasi fel de relatii si la maturitate.

Citeste si:

Cum il inveti pe copil despre prietenia adevarata

Comportamente toxice ale prietenilor copilului tau


Iata cateva dintre comportamentele prietenilor care ar trebui sa atraga atentia copilului tau:


Rautatile de fata cu alti copii

Glumele si ironiile fac parte din relatiile de prietenie, insa atunci cand copilul tau este ranit in mod frecvent de replicile prietenilor sai, este un semnal de alarma. Un exemplu frecvent de prietenie toxica este urmatorul: copilul tau are un prieten cu care se intelege foarte bine atunci cand sunt doar ei doi. Intr-un grup mai mare de copii, acelasi prieten se poarta rautacios cu copilul tau, avand replici acide sau tradandu-i increderea in fata celorlalti copii.


Incapacitatea de a se bucura de succesul copilului tau

Prietenii ar trebui sa fie alaturi de copilul tau atunci cand acesta are probleme, dar si cand are reusite. Cand copilul tau observa ca un prieten nu se poate bucura de succesul lui (il diminueaza, il ignora sau il descurajeaza pe copilul tau), inseamna ca prietenia lor nu a evoluat intr-o directie armonioasa. Arata-i copilului tau ca un criteriu important pentru a evalua o prietenie este capacitatea persoanei respective de a se bucura de succesele celuilalt. Cand copilul tau are un prieten care se bucura doar de propriile succese si le subestimeaza pe cele ale copilului tau, il poti incuraja sa caute si alte relatii de prietenie.


Prietenia temporara

O alta situatie frecventa in relatiile inegale de prietenie este cand unul dintre prieteni prefera compania celuilalt doar cand nu are altceva mai bun de facut. Cum o poate recunoaste copilul tau? Prietenul sau renunta la planurile facute impreuna pentru ca a descoperit alte persoane cu care vrea sa petreaca timpul sau alte activitati mai interesante. De asemenea, nu este dispus sa il ajute pe copilul tau atunci cand trece prin situatii dificile.


Prietenia cu un anumit scop

Din pacate, manipularea apare si intre copii, la varste mai mici decat ne-am imagina. Copiii care sunt prietenosi doar cand vor sa obtina ceva de la copilul tau (ajutor la teme, de exemplu) nu sunt atat de rari pe cat ai crede. Prieteniile toxice de acest fel pot fi identificate prin refuzul prietenului de a oferi ajutor si prin lipsa de interes a acestuia fata de copil in alte situatii.


Incalcarea limitelor personale

Acest tip de relatie de prietenie poate fi usor confundata cu o relatie „apropiata”, in care copiii sau adolescentii impart „tot”: de la haine si accesorii pana la alti prieteni sau chiar relatii romantice. Prietenul de acest fel imprumuta lucruri de la copilul tau fara sa ceara voie, incearca sa il excluda pe copilul tau din grupurile de prieteni comuni sau isi urmareste in general propriile interese chiar daca ii face rau copilului tau.


De ce este important sa il inveti pe copil sa recunoasca prieteniile toxice?

  • Previi astfel probleme serioase ale increderii in sine si ale stimei de sine. Cand alti copii se poarta nedrept sau rautacios fata de copilul tau, acesta poate crede ca merita acest lucru. Astfel, in timp, copilul respins social sau victima ale prieteniilor toxice isi formeaza o imagine de sine negativa si invata ca nu merita sa aiba prieteni adevarati.
  • Il ajuti pe copil sa preia controlul asupra relatiilor sale sociale. Multi copii, mai ales cei introvertiti, prefera ca ceilalti copii sa initieze prieteniile si nu isi dau seama ca au un nivel ridicat de control asupra relatiilor lor sociale. Sentimentul de control ofera copilului tau un nivel mai mare de incredere in sine si il incurajeaza sa invete sa ia decizii.
  • Il ajuti pe copilul tau sa aleaga doar prieteniile care ii aduc satisfactie emotionala. Relatiile de prietenie sunt unul dintre factorii esentiali pentru nivelul de fericire de-a lungul intregii vieti. Cu alte cuvinte, prietenii adevarati ne fac viata mai frumoasa si mai usoara. Invatandu-l pe copilul tau sa identificie prieteniile toxice, il ajuti sa le aleaga pe cele benefice pentru el.

Desigur, este important sa il sprijini pe copilul tau daca vrea sa repare o relatie de prietenie care nu ii aduce implinire. Aminteste-ti ca toti copiii sunt intr-un proces de formare si evolutie. Deseori, comportamentele toxice apar in randul copiilor din motive care nu tin neaparat de caracterul lor: teama excesiva sau lipsa de incredere in ei insisi ii face sa se foloseasca de alti copii pentru a obtine ce isi doresc, lipsa unor competente sociale ii face sa comunice rautacios sau presiunea sociala ii impinge sa respinga alti copii cu care si-ar dori de fapt sa fie prieteni.

La fel de esential pentru fericirea copilului tau este sa il inveti sa evite el insusi aceste comportamente si sa fie un prieten sincer copiilor de care este apropiat.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe