characters characters

Prescolar: cum te implici in educatia copilului?

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 septembrie 2011    |   7208 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Prescolar: cum te implici in educatia copiluluiAi un copil la gradinita. Cum te implici, ca parinte, in educatia acestuia?
Am aflat care este parerea cadrelor didactice si a psihologului despre felul in care este bine sa se implice parintele in educatia copilului prescolar.

 
 



Cum actioneaza un parinte implicat in educatia copilului la gradinita?


Ce spun cadrele didactice

•    Este un model pentru copil, avand grija ca, prin atitudine, gesturi, limbaj si comportament, sa inspire copilului valori morale si comportamente adecvate.

•    Comunica frecvent cu doamna educatoare despre evolutia copilului, despre problemele intampinate acasa sau despre orice aspecte care necesita lamuriri suplimentare.

•    Isi exprima parerea in mod deschis, fara retinere, chiar daca aceasta nu corespunde cu perspectiva doamnei educatoare, reusind sa ajunga impreuna la o solutie multumitoare.
Ce recomanda o doamna educatoare:
“Parintele sa fie sincer, deschis, respectuos, comunicativ, sa-si spuna opinia fara retinere. Sa solicite parerea cadrului didactic incercand sa-si cunoasca cat mai bine copilul.”

•    Acasa are aceleasi cerinte fata de copil ca si doamna educatoare la gradinita, luand in considerare standardele de invatare si de comportament recomandate de doamna educatoare.

•    Continua acasa activitatea de la gradinita, atunci cand doamna educatoare recomanda acest lucru in mod special, dar si cand parintele considera ca este necesar: il ajuta pe copil sa repete poezii, sa realizeze diverse desene sau sa finalizeze proiecte incepute la gradinita.

•    Atunci cand este nevoie, se implica in activitatile extrascolare la care participa copilul: serbari, concursuri, excursii, vizite la muzeu sau la teatru, sprijinind-o pe doamna educatoare.
Ce recomanda o doamna educatoare:
Toate aceste lucruri ajuta la acomodarea mai rapida a copiilor care sunt mai receptivi la cerintele gradinitei, ajuta la realizarea activitatilor extrascolare, a activitatilor optionale, sponsorizari. Daca la gradinita nu ai parintii aproape, nu poti sa realizezi tot ceea ce-ti propui!”

•    Solicita parerea cadrului didactic fata de copil, luand in considerare opiniile si recomandarile educatoarei referitoare la comportamentul copilului si la modul in care poate fi ajutat sa invete mai usor sau sa depaseasca problemele de comportament.

•    Vine cu propuneri in legatura cu realizarea procesului educational: sugereaza activitati extrascolare pe care copiii le pot realiza impreuna cu doamna educatoare si cu parintii celorlalti copii (excursii, ateliere de creatie, iesiri in natura etc.).
 
Ce spune psihologul
•    Comunica frecvent cu doamnele educatoare privind evolutia copilului, adaptarea sa la mediul gradinitei si participarea sa la activitatile desfasurate.

•    Urmeaza recomandarile personalului gradinitei de a consulta alti specialisti (logoped, medic, psiholog), daca este cazul.

•    Participa la activitatile organizate de gradinita, impreuna cu ceilalti parinti.

•    Comunica personalului gradinitei daca in viata de familie apar evenimente deosebite (boli aparute, divort etc.), deoarece comportamentul copilului se poate modifica in aceste situatii.


•    Se intereseaza de relatiile sociale ale copilului, cunoscandu-i colegii de gradinita preferati si stimuleaza aceste relatii preferentiale, comunicand si cu parintii acestora.

•    Consulta educatoarele cu privire la pregatirea copilului pentru inceperea scolii si nu forteaza pregatirea lui acasa.



Acest material reprezinta rezultatele chestionarului realizat in randul cadrelor didactice inregistrate pe Didactic.ro. Multumim tuturor utilizatorilor Didactic.ro care au participat la chestionarul nostru si au raspuns la intrebarile referitoare la implicarea parintilor in educatia copiilor.

Asteptam si parerea ta! Spune-ne ce alte actiuni crezi ca ar trebui sa realizeze un parinte implicat in educatia copilului.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Mara    11.11.2011 - 11:39
    ARTICOLE BUNE, CARE AR PUTEA FI INTERESANTE ŞI DE APLICAT DE CĂTRE PĂRINŢI. PĂCAT ÎNSĂ CĂ DESTUL DE PUŢINI SE IMPLICĂ AŞA CUM AR TREBUI. MAI PUŢINI ÎNCĂ ,SUNT CEI CARE CHIAR ŢIN CONT DE RECOMANDĂRILE EDUCATOAREI .DIN CE ÎN CE MAI MULT, NOI EDUCATOARELE CONSTATĂM CĂ MUNCA NOASTRĂ, DEVINE UN DEMERS GREU,OBOSITOR ŞI PREA PUŢIN MOTIVAT. NOROC DE CONŞTIINŢA NOASTRĂ PROFESIONALĂ ...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Comunicarea eficienta parinte profesor
    Ce vor parintii sa stie profesorii
    03 octombrie 2019   

    Toata lumea este de acord ca o comunicare eficienta dintre parinti si profesori este esentiala pentru rezultatele scolare bune ale copiilor. Deseori, ca in orice alta relatie umana, lucrurile cele mai importante raman insa nespuse, atat din partea parintilor, cat si din partea profesorilor.

  • RBL Summit 2019: Educatia – cea mai sigura investitie in viitor
    RBL Summit 2019: Educatia – cea mai sigura investitie in viitor
    15 martie 2019   

    Stand sub tematica descifrarii schimbarii si mai ales a transformarilor din jurul nostru, cea de-a opta editie RBL Summit 2019 nu a putut sa nu aduca in vizor si problema educatiei, intr-un mod original, tonic si efervescent.

  • Copiii obraznici
    Copiii „obraznici” si nevoile care stau la baza comportamentului lor 1
    16 februarie 2017   

    Care este cel mai eficient mod prin care poti schimba comportamentele copilului tau? Intelegand care sunt nevoile care stau la baza lor si invatandu-l care sunt modalitatile adecvate de a implini aceste nevoi.

Mai multe