Poveste terapeutica despre situatii dificile
Cum reactioneaza copilul tau atunci cand se afla intr-o situatie dificila? Se panicheaza? Iti cere ajutorul? E impulsiv sau prefera sa stea putin sa se gandeasca si abia apoi sa actioneze?
Este natural ca situatiile dificile sa trezeasca reactii mai putin eficiente din partea copilului, teama sau panica avand asupra tuturor acest efect.
Este important insa sa ii oferi copilului sfaturi generale despre cum poate actiona intr-o situatie dificila, astfel incat sa nu lase mereu teama sau panica sa il copleseasca. Un astfel de sfat este „Cand esti intr-o situatie dificile, faci tot ce tine de tine sa iesi din ea.”. Acest principiu este strans legat de ideea de loc al controlului intern (convingerea ca avem control asupra situatiilor in care ne aflam, ca ne putem influenta viitorul prin actiunile pe care le initiem) dar si cu importanta diferentierii intre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla.
Iti prezentam o poveste terapeutica ce il va ajuta pe copil sa invete sa reactioneze cat mai eficient in situatiile dificile, sa evite sa se simta neajutorat si descurajat si sa nu se lase coplesit de teama si panica.
„Uneori ne e greu sa facem fata unei situatii noi fie pentru ca nu stim cum sa reactionam. Intr-un astfel de impas se afla domnisoara Broasca Teresa. Aceasta locuia intr-o ferma si de mica avea un spirit aventurier si ii placea la nebunie sa exploreze tot felul de lucruri si locuri noi. Unii ar fi descris-o ca fiind agitata si uneori prea curioasa. Pentru ca ii placea sa exploreze, Teresa stia locurile din ferma unde putea gasi cea mai buna mancare si cunostea toate pasarile si animalele.
Intr-una din zile, sarind printre orataniile din ferma, simti un miros deosebit de smantana proaspata. Venea dinspre casa fermierilor. Bucatareasa facuse o crema minunata de vanilie cu smantana pentru o prajitura pe care urma sa o ofere musafirilor. Teresa, curioasa din fire si pofticoasa, incepu sa sara tot mai repede pentru a se apropia de bolul cu crema. Cu mari eforturi, reusi sa sara si ajunse direct in mijlocul bolului. Se acoperi de crema lipicioasa si pufoasa. Isi intinse limba si incepu sa guste. Era deosebita, cum nu mai mancase niciodata. Dupa ce gusta pe saturate din crema, Teresa se hotari ca veni momentul sa se reintoarca acasa. Si acum isi dadu seama ca are o problema destul de serioasa: crema era moale, iar Teresa nu avea pe se ce sa se sprijine pentru a-si lua avant si a sari din bol. Cum va mai iesi de aici?!
In mintea ei incepura o multime de scenarii: sa astepte pe cineva care sigur va veni si o va salva, sa strige dupa ajutor etc.. Totusi, nu ar fi fost prea placut sa fie gasita de catre bucatareasca in bolul cu crema, sigur aceasta nu va fi prea incantata. Asa ca Teresa hotari sa faca singurul lucru pe care putea sa il faca in aceasta situatie: sa continue sa inoate in crema pana cand va gasi o alta solutie sau pana cand cineva o va salva.
Tot inotand in cerc, Teresa isi dadu seama ca ii e din ce in ce mai greu sa se miste. Poate incepuse sa oboseasca? Apoi privind mai atent, observa ca din cauza miscarii ei, crema incepuse sa se intareasca. Smantana din crema se transforma treptat in unt. Teresa isi recapata speranta si incepu sa inoate si mai repede, pana cand untul deveni suficient de solid pentru a se putea sprijini pe el si a sari peste marginea bolului. Apoi fugi fericita spre lacul unde isi avea casa, pentru a se curata si a se odihni dupa atata efort.”
La finalul povestii, vorbeste copilului tau despre momente in care s-a aflat in situatii asemanatoare, in care solutiile erau limitate si in care a trebuit sa aiba rabdare pentru a le depasi cu succes.
Poveste adaptata din cartea 101 Healing Stories for Children and Teens de George W. Burns
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: