Parintii instrainati de copii: cum pot repara relatia
Instrainarea parintilor de copii apare din motive variate precum stresul si presiunea din viata de parinte, lipsa timpului, lipsuri financiare, diferente de abordare a parentingului, schimbarile din relatia de cuplu sau chiar probleme de sanatate. Oicare ar fi motivele pentru care copiii decid la maturitate sa se distanteze de propriii parinti, reconcilierea dintre acestia include deseori o serie de pasi.
Citeste si:
Cauzele care duc la distantarea copiilor fata de parinti la maturitate
Instrainarea copiilor fata de parinti la maturitate. Ce spun studiile
Cum poti repara relatia cu copilul tau la maturitate
Daca te afli in situatia in care copilul tau a decis sa limiteze interactiunile cu tine sau sa elimine in totalitate comunicarea cu tine, este important sa ai in vedere faptul ca relatia dintre voi poate fi reparata, daca esti dispus sa faci o serie de eforturi si schimbari. Iata cateva dintre acestea.
Reflecta la felul in care te afecteaza ruptura dintre tine si copilul tau adult. Te simti furios, dezamagit sau respins de catre copilul tau? Crezi ca exagereaza sau vede situatia total gresit? Pe de alta parte, care sunt motivele pentru care vrei sa reiei legatura cu acesta? Pentru ca vrei cu adevarat sa faci parte din viata copilului tau sau pentru ca simti ca iti este datorat respect din partea acestuia? Cu cat esti mai sincer fata de tine insuti, cu atat va fi mai usor sa abordezi procesul de reparare a relatiei cu copilul tau.
Incearca sa intelegi perspectiva copilului tau, chiar daca nu esti de acord cu aceasta. Deseori, copiii se distanteaza la maturitate de catre parinti din motive pe care le vor explica parintilor in numeroase ocazii. Decizia de a rupe legatura cu propriii parinti apare pentru ca acestia din urma refuza sa accepte perspectiva copiilor asupra relatiei cu acestia. De exemplu, copiii adulti deschid discutia despre violenta fizica folosita de catre parinte ca metoda de disciplina, iar parintele raspunde prin a explica faptul ca aceasta nu a fost atat de intensa sau atat de frecventa pe cat insista copilul. Sau, in prezent, parintii continua sa nu respecte limitele copiilor adulti - de exemplu, incearca sa le influenteze deciziile sau se implica in viata acestora mai mult decat este dorit. Pentru a repara relatia cu copilul tau instrainat, este esential sa intelegi ca lucrurile pe care ti le reproseaza copilul tau l-au afectat pe acesta cu adevarat, chiar daca nu aceasta a fost intentia ta.
Fii dispus sa iti ceri iertare pentru felul in care l-ai ranit pe copilul tau - chiar daca nu aceasta a fost intentia ta sau chiar daca nu intelegi cum anume l-ai ranit. Intelegerea perspectivei copilului tau nu este suficienta - este nevoie sa ii transmiti copilului tau ca, din iubire fata de acesta, regreti cu adevarat consecintele actiunilor tale asupra lui.
Fii dispus sa aduci schimbari in felul in care interactionezi cu copilul tau in viitor. Este important sa ii poti propune copilului tau schimbari concrete in felul in care te vei raporta la acesta in viitor.
Ia in considerare optiunea terapiei sau consilierei. A avea la dispozitie un spatiu in care poti reflecta si vorbi deschis despre propriile reactii emotionale ca urmare a distantarii copilului tau poate fi extrem de benefic.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Scuze care te impiedica sa fii un parinte consecvent
Toti parintii stiu ca unul din secretele unui parenting reusit este consecventa: mentinerea regulilor si limitelor chiar si atunci cand copiii au emotii puternice, comportamente insistente sau argumente convingatoare.
Adauga tu primul comentariu: