characters characters

Parinte versus copil. Il lasi pe copil sa castige la jocuri?

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 noiembrie 2011    |   3622 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Parinte versus copil. Iti lasi copilul sa castige la jocuri?Te temi ca daca il invingi de fiecare data pe copil, ii vei afecta stima de sine?Aranjezi putin piesele astfel incat sa castige el sau faci cateva mutari gresite doar pentru a pierde la Monopoly? Mai ales la varstele mici, copiii nu au foarte multe sanse sa castige un joc la care participa si la care isi au ca adversari parintii. De aceea, acestia din urma nu ezita prea mult atunci cand decid sa ii lase sa castige din cand in cand.

De ce aleg parintii sa isi lase copilul sa castige?
Cei mai multi parinti considera ca stima de sine a copilului va fi afectata daca pierde tot timpul la un joc. Si, intr-adevar, exista anumite jocuri la care un copil prescolar nu are foarte multe sanse sa castige.

Cum procedezi cand esti intr-o competite cu copilul tau?


1. Alege jocuri potrivite pentru varsta sa. Jocurile cu mingea, de aruncare la tinta, popice, de-a v-ati ascunselea sau puzzle-urile cu un numar mic de piese sunt in general destul de usoare pentru ca cel mic sa realizeze activitatile respective cu usurinta, daca obiectele sunt potrivite varstei copilului.

2. Pune accentul asupra jocului, nu asupra scorului. Daca te bucuri la fiecare lovitura de minge reusita de catre copil sau il feliciti pentru o mutare buna la jocul de dame, il vei ajuta pe copil sa se bucure la randul sau de fiecare mica victorie. Astfel, va veti concentra asupra jocului in sine si nu nu asupra rezultatelor obtinute.

3. Elimina scorul din jocurile in care acest lucru este posibil. Nu e necesar sa tineti scorul de fiecare data cand va jucati cu mingea sau cu popicele, de exemplu. A nu lua in seama scorul de fiecare data il ajuta pe copil sa nu devina prea competititv.
 
4. Adapteaza regulile pentru ca cel mic sa aiba mai multe sanse de castig. Ii poti da voie sa incerce de mai multe ori sa arunce la tinta sau sa loveasca mingea de la o distanta mai mica decat tine.

5. Tine minte ca de obicei copiii isi dau seama atunci cand parintii ii lasa sa castige.  Daca alegi sa il lasi sa castige, este bine sa o faci intr-un mod cat mai convingator.

6. Lasa-l sa isi ia revansa sau sa isi aleaga un partener de joc impreuna cu care sa castige impotriva ta. A castiga este important pentru fiecare dintre noi. Ii poti da copilului tau sansa sa castige, propunandu-i sa faca echipa impotriva ta cu un copil mai mare sau cu celalalt parinte.

7. Este important pentru copil sa experimenteze ambele ipostaze: de invins si de invingator. Daca va castiga de fiecare data, nu va mai fi interesat de joc si nu va mai invata ca este nevoie sa depui efort pentru a castiga. Daca pierde de fiecare data, este posibil ca frustrarea sa duca la acelasi rezultat: dezinteres fata de joc. In plus, poate fi descurajat, iar situatiile de competitie viitoare ii vor declansa teama de esec.

Tu il lasi pe copilul tau sa castige?

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    24.04.2012 - 09:24
    E destul de greu de decis in problema asta- daca il lasi sau nu sa castige la jocuri.. copiilor le place sa castige si multi dintre ei renunta repede sa se mai joace daca nu castiga. Cand era mai mica fiica mea, am lasat-o sa castige din cand in cand, pentru ca nu voiam sa o suparam. Dar, pe masura ce a crescut, ar fi fost dificil sa o "pacalim", asa ca am renuntat la asta. Cred ca solutia la aceasta problema este sa te joci cu copilul doar de dragul jocului si sa nu scoti in evidenta atat de mult ideea de a castiga. Cel putin, nu la varste mici, cand copiii sunt foarte sensibili si impulsivi.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    09.01.2012 - 08:34
    Jocul este un mod de-integrare primara- in ierarhia sociala, de lider sau subordonat.In jocurile lor copiii stabilesc ierarhii: unii care dau ordine, copii care executa sarcini de joc, copii care stau retrasi, izolati sau chiar respinsi de cei din jur.Parintii si cadrul didactic trebuie sa orienteze copilul spre a intelege ca in joc este nevoie de cooperare, ca intr-un joc exista un castigator si numai unul, ca daca muncesti corect si consecvent poti fi castigatorul, ca fara ajutor intre membrii grupului( nu bazat pe agresiune, respingere sau supunere)ci pe sinceritate si corectitudine poti fi inconjurat de prieteni si vei deveni ambitios in adevaratul sens al cuvantului.Daca la un joc de sah ii arati mutarea gresita si ce-ar fi urmat copilul nu va repeta aceasta mutare ( dar cu tact si ton adecvat).Daca-l lauzi pe nedrept, il certi ,,isi pierde increderea in fortele proprii. I-am ajutat pe copiii mei sa inteleaga frumusetea jocului si pretul castigului.: de fiecare data am dat inapoi faza si i-am explicat ce s-ar fi intamplat daca... si am reusit sa-si dea seama de regulile jocului si ca pierderea unei partide de sah e-un moment de dozare a efortului, de multa atentia si ca nu vor fi lasati sa faca unele
    partide fara munca lor( nu prin trecerea cu vederea numai ca sa castige)
  • Utilizator Anonim
    Lucia Stefan    08.01.2012 - 07:42
    copilului trebuie explicat pe intelesul lui ,regulile jocului(nu mai vb. ca vom alege jocuri specifice varstei lui),care reguli trebuie sa fie clare,cat mai scurte posibil ,fiindca copiii nu prea stau bine cu rabdarea;vom face mai intai un joc de proba ,sa vedem daca micutul l-a inteles,pe el ca joc ,ca strategie si ,mai ales ,regulile lui.Eu nu obisnuiesc sa-mi las copiii sa castige!Prefer sa le explic de mai multe ori ,unde au gresit ei ,de au pierdut ,chiar daca,de cele mai multe ori,se supara!Cu timpul ,vor invata sa accepte si pierderea,nu doar castigul!Iar cel mai important lucru pentru noi, nu este faptul de a iesi castigator din joc ,ci apreciem mai mult ,frumusetea jocului,placerea de a ne juca impreuna ,de a ne accepta unii pe altii,chiar daca e vb. de frati sau doar de amici!Multumesc!
  • mangiurea cristina
    mangiurea cristina    18.11.2011 - 16:24
    Într-adevăr, jocul trebuie bine ales, în concordanță cu nivelul de dezvoltare a copilului, apoi, regulile - bine explicate și este bine să ne asigurăm că au fost înțelese de micul ”adversar”. Acestea fiind făcute se poate derula un joc de la egal la egal. De asemenea, cred că este esențial ca orice mică victorie să fie evidențiată. Putem încuraja copilul cu un ”Bravo! Ai fost atent și ai reușit!”, ”Îmi place că ai exersat (mișcarea, aruncarea,etc.) și în felul acesta ai câștigat!”. În felul acesta îl și conștientizăm pe copil că reușita este rezultatul muncii sale. Nu se poate câștiga doar din noroc.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe