characters characters

Patru feluri in care stilul de viata minimalist te face un parinte mai bun

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 august 2015    |   2007 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

familie in parc
Intr-o perioada dominata de consumerism, multi oameni decid sa renunte la stilul de viata condus de dorinta de a acumula bunuri si opteaza pentru minimalism. Cu alte cuvinte, opteaza pentru o viata simplificata, in care timpul dedicat castigului financiar sau ingrijirii bunurilor este reorientat catre hobby-uri, relaxare, activitati cu cei dragi.

„De ani de zile, familia mea militeaza pentru o viata cat mai simpla. Am realizat cu totii ca viata poate fi complicata si am ales sa ne-o simplificam. Din acest motiv, minimalismul ni s-a parut foarte atragator si a devenit stilul nostru de viata”, povesteste un parinte.

Stilul de viata minimalist presupune:

 • Renuntarea la obiectele inutile sau putin folosite
 • Accentul pus pe experiente semnificative, nu pe bunuri
 • Libertatea de a alege sa faci ceea ce iti doresti cu adevarat
 • Cheltuieli mai putine

Adoptand un stil de viata minimalist, vei avea mai mult timp pentru copiii tai. Acesta este principalul avantaj pe care il mentioneaza parintii care au adoptat acest stil de viata. Iata care sunt efectele benefice ale minimalismului asupra relatiei parinte-copil, dupa spusele parintilor care au adoptat acest stil:

Iei mai in serios rolul de parinte.
Eliberat de preocupari legate de achizitii, credite si ore de munca peste program, te vei putea orienta catre lucrurile care conteaza cu adevarat si vei invata sa prioritizezi activitatile in care te implici. Astfel, vei avea mai multa energie si motivatie pentru viata de familie.

Inveti sa fii selectiv si sa spui „nu” mai des.
Parintii in general cred ca trebuie sa ii implice pe copii in cat mai multe activitati. Totusi ei uita ca nimeni nu le poate face pe toate. Minimalismul militeaza pentru a invata sa spui „nu” fata de anumite lucruri si sa spui „da” pentru ceea ce conteaza cu adevarat. Gestionarea timpului si alegerea activitatilor semnificative este o prioritate in minimalism.

Inveti sa iti alegi bataliile.
Cand ne referim la „batalii” nu ne gandim neaparat la conflicte, ci la lucrurile carora le dedicam energia in calitate de parinti. Minimalismul inseamna sa facem alegeri constiente in toate domeniile vietii, asadar si in relatie cu cei mici. Asa cum renunti la obiectele inutile, minimalismul te poate invata sa renunti si la conflictele inutile cu copilul tau.

Te concentrezi pe ce il inveti pe copil.
In viata copiilor, exista lucruri care sunt importante si care le ofera fericire si scop in viata. Minimalismul inseamna sa descoperim aceste lucruri si sa ne concentram asupra lor. Parintii care au adoptat stilul de viata minimalist pot ajunge sa se orienteze dupa intrebarea: „Daca peste ani si ani, copilul meu isi va aminti doar 2- 3 lucruri din ceea ce l-am invatat, care vreau sa fie acestea?”.

Desigur, adoptarea unui stil de viata minimalist este un drum mai lung si mai complicat decat in teorie. Este nevoie sa fii cu adevarat motivat sa iti simplifici viata si sa analizezi lucrurile care te fac fericit si lucrurile care iti ofera mai mult stres. Avantajele prezentate mai sus pot veni insa in timp, dupa ce ai pus deja in practica cateva sugestii propuse de acest stil de viata. Crezi ca ti s-ar potrivi acest stil de viata?


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe